Продукти:
• 750 г ябълки
• 5 ч.ч. вода
• 1 ч.ч. нишесте
• 1 к.ч. захар
• 1 ванилия
• лимонена киселина
Начин на приготвяне:
Измиваме ябълките и ги обелваме. Почистваме ги от семенната част и ги нарязваме на резенчета. Пущаме обелките и семенната част във вряща вода и ги варим десетина минути.
Прецеждаме водата, пускаме в нея ябълковите резенчета и ги варим на силен огън, докато се разварят. После ги пасираме /или ги разбиваме с миксер/ заедно с водата, вкоято са врели.
Кипваме повторно сместа, след което при непрекъснато бъркане прибавяме към нея нишестето, размито в 1 ч.ч. студена вода. Подправяме с ванилията и лимонена киселина на вкус и варим още няколко минути.
Разсипваме готовия кисел в купички за сервиране, оставяме го 2-3 часа да се охлади и поднасяме.
Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...
Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...
Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...
Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...