08.12.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 1812 |  0 
Акация в стаята – защо не!
Акацията (Acacia) принадлежи към голямото семейство Бобови и в него влизат около 800 вечнозелени дървета и храсти. Акациите отглеждани като стайни цветя са с перести листа и топчести или класовидни съцветия.
Новите холандски видове акации цъфтят обилно в стайни условия, но главен интерес предизвиква разнообразието на листата им. Има видове с перести листа, които привечер се приготвят за сън, като ги свиват, а сутрин отново ги разпускат, както и безлистни. Почти всички известни видове акации принадлежат към най-интересните дървесни растения, цъфтящи в края на зимата или през пролетта. Цветовете почти винаги са жълти, рядко бели, понякога събрани в малки топчести главички, стоящи по едно или по две на нежни стъбълца в ъгъла на листните дръжки. Понякога цветните главички са събрани в гроздове, а при някои видове цветовете седят на общо стъбло, образуващи съцветие с цилиндрична форма. Достойнството на цветовете е както в оригиналния им, красив вид, така и в аромата – лек и приятен, дори при наличието на няколко цъфтящи едновременно растения. Някои видове са обилно покрити с бодли, което ги прави не много желани за отглеждане в домашни условия. Корените на акицията издават неприятен мирис, който впрочем може да бъде усетен само по време на пресаждането им, когато корените са оголени.
В днешно време за стайно отглеждане са популярни само няколко вида акации като например A.lophanta. Това силно растение плътно се покрива с едри перести листа, но цъфти слабо и не особено ефектно. То леко понася застоялия въздух и отдавна се числи към благодатните за отглеждане стайна растения. Друг вид е A.dealbata - цъфти обилно и расте виска. Цветовете й са събрани в едри жълти главички, листата са перести. В Италия и Южна Франция този вид се отглежда в огромни количества за получаване на ароматни цветове в края на зимата. Най-добрия вид за отглеждане в жилищни помещения е миловидната акация (A.pulchella) с огънати клонки. Най-добре е да се отглеждате като декоративто дръвче. Нейните дребни тъмнозелени листа се състоят от 6-8 чифта необикновено подредени листенца. В ъгъла на всяка дръжка израства шип двойно превишаващ дължината на листата. От средата на април до края на май в основата на всеки шип се появава красива цветна главичка с очарователен жълт цвят.
За да се развива акацията добре и да цъфти обилно, през зимата тя се нуждае от прохладно помещение. През този период се полива съвсем оскъдно за да премине успешно периода на покой. През пролетта температурата се повишава и поливането зачестява. Акацията обича лека пропусклива почва и място с добро слънчево огряване.
17.11.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021