Продукти:
• 5 кг чушки
• 2 кг червени домати
• 1 кг зелени домати
• 1 кг моркови
• 1 кг кисели ябълки
• 500 г тиква
• 2 ч.ч. орехови ядки
• 1 патладжан
• 3 глави лук
• 1-2 глави чесън
• 1 връзка магданоз
• 1 пликче зелен или бял пипер
• 1 ч.л. кимион
• 1 ч.л. анасоново семе
• 3 щипки канела
• 2 щипки хрян
• 2 щипки кориандър
• 1 игличка розмарин
• 2 ч.ч. олио
• сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме лука на едри филийки и го запичаме на скара. Нарязваме патладжана на колелца, оставяме го да се отцеди от горчивия сок и го прекарваме през месомелачка заедно с чушките и лука. Сваряваме и пасираме морковите, тиквата и ябълките.
Приготвяме пюре от доматите и смесваме с останалите зеленчуци. Прибавяме олиото, нарязаните зелении, едро нарязаните орехи, счукания чесън и подправките. Посоляваме и варим 30 мин, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица.
Разсипваме готовата лютеница в буркани, затваряме и стерилизираме 10 мин.
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...
Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...
Продукти: • 4 наденички • 100 г пушени гърди • 2 глави лук • 1 буркан белени домати • 1/2 връзка магданоз • 1 ч.л. чубрица • 1 кубче телешки бульон • черен пипер • сол Начи...