Кулинарни рецепти » Ватрушки

 Ватрушки

Продукти:

• 500 г брашно
• 150 мл прясно мляко
• 15 г мая
• 100 мл олио
• 130 г кристална захар
• 3 жълтъка
• 1 ванилия
• сол

За плънката:

• 300 г прясна сладка извара
• 100 г пудра захар
• 2 яйца
• 1 ванилия
• 150 г захаросани плодове или стафиди
• 30 г краве масло
• 1 яйце за намазване
• 50 г пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

От брашното, млякото, маята, мазнината, жълтъците, захарта и щипка сол приготвяме козуначено тесто и го оставяме да втаса. Приготвяме плънка от изварата, разбитите с пудрата захар и ванилията яйца, маслото и нарязаните на ситно захаросани плодове. Разбъркваме продуктите добре, за да получим еднородна смес.

Разточваме тестото на кора с дебелина около 2 см и с форма или с чаша изрязваме от разточената кора кръгове с диаметър 10 см, в средата на които правим с пръсти вдлъбнатини. Слагаме във вдлъбнатините по малко от плънката и с мокра ръка я разстиламе така, че да стигне до 2 см от периферията на кръговете.

Намазваме с разбитото яйце така приготвените ватрушки и ги оставяме да втасат. Намазваме втасалите ватрушки повторно с яйце и ги изпичаме в умерена фурна. Още топли ги поръсваме с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Супа ПАВЕЗЕ

Продукти: • 1 филийка хляб • 20 г пармезан • 1 прясно яйце • 250 мл горещ телешки бульон • 1 с.л. наситнен пресен лук Начин на приготвяне: Изпичаме филийката и я слагаме в пред...

Домашни луканки

Продукти: • 2 части изчистено от ципите свинско месо • 1 част говеждо месо на 1 кг месо: • 22 г сол • 5 г захар • 0,5 г селитра • 3 г червен пипер • бахар, • кимион • ч...

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Байганети със сирене

Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...

Начало