Продукти:
• 500 г брашно
• 150 мл прясно мляко
• 15 г мая
• 100 мл олио
• 130 г кристална захар
• 3 жълтъка
• 1 ванилия
• сол
За плънката:
• 300 г прясна сладка извара
• 100 г пудра захар
• 2 яйца
• 1 ванилия
• 150 г захаросани плодове или стафиди
• 30 г краве масло
• 1 яйце за намазване
• 50 г пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
От брашното, млякото, маята, мазнината, жълтъците, захарта и щипка сол приготвяме козуначено тесто и го оставяме да втаса. Приготвяме плънка от изварата, разбитите с пудрата захар и ванилията яйца, маслото и нарязаните на ситно захаросани плодове. Разбъркваме продуктите добре, за да получим еднородна смес.
Разточваме тестото на кора с дебелина около 2 см и с форма или с чаша изрязваме от разточената кора кръгове с диаметър 10 см, в средата на които правим с пръсти вдлъбнатини. Слагаме във вдлъбнатините по малко от плънката и с мокра ръка я разстиламе така, че да стигне до 2 см от периферията на кръговете.
Намазваме с разбитото яйце така приготвените ватрушки и ги оставяме да втасат. Намазваме втасалите ватрушки повторно с яйце и ги изпичаме в умерена фурна. Още топли ги поръсваме с пудра захар.
Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...
Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...
Продукти: • 1 пакетче краве масло • 2 ч.ч. захар • 250 мл прясно мляко Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото на тих огън и прибавяме захарта, като непрекъснато бъркаме. Когато с...
Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...