Продукти: (за 4 порции)
• 1 кг калмари
• 60 г краве масло
• 1 глава лук
• 2 моркова
• 3-4 скилидки чесън
• 2 домата
• 1 к.ч. сухо бяло вино
• 1 с.л. брашно
• 1 дафинов лист
• 2 зърна бахар
• 5-6 зърна черен пипер
• 1/2 ч.л. червен пипер
• листа от целина
• магданоз, суха мащерка, сол
Начин на приготвяне:
Отстраняваме хрущяла калмарите и ги пущаме за 5 мин в кипяща вода. След това им обелваме кожата и ги нарязваме на кръгчета с дебелина около 1 см. Варим ги в подсолена вода, докато месото омекне напълно. Отцеждаме ги и ги задушаваме в малко масло заедно със ситно нарязаните чесън, лук и моркови.
Прибавяме обелените и настъргани домати, виното, 1 ч.ч. топла вода, дафиновия лист, бахара и черния пипер. Посоляваме на вкус и варим на тих огън 15-20 мин.
Прибавяме останалото масло, размитото в малко вода препечено брашно, червения пипер и мащерката. Варим още 10 мин. Преди да отстраним от огъня, поръсваме със ситно нарязани магданоз и целина.
Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...
Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...
Продукти: (за 12 броя) • 3 ч.ч. брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка сол • 1/4 ч.л. канела • 6 с.л. масло • 2/3 ч.ч. захар • 2 яйца • 1/2 ч.ч. прясно мля...
Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...