Кулинарни рецепти » Коледна пуйка със стафиди и орехи

 Коледна пуйка със стафиди и орехи

Продукти:

• 1 пуйка около 3 кг (по желание може да вземем кокошка)
• 60 г масло
• 100 г кайсиево сладко
• 1 щипка смлян джинджифил
• 1 ч.л. червен пипер
• 200 г стафиди
• 300 г орехови ядки
• 250 мл пилешки бульон от кубче
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната до 180 градуса.

Измиваме добре почистената пуйка и я подсушаваме. Натриваме я отвън и отвътре с черен пипер и сол. Намазваме я с половината разтопено масло, слагаме я в тава с гърдите надолу и я печем 30 мин в сгорещената фурна. След това я обръщаме, намазваме я с останалото масло и я печем още 30 минути.

Наръсваме я с джинджифила, червения и черния пипер. Разбъркваме сладкото с подправките и намазваме със сместа пуйката. Прибавяме в тавата обърканите стафиди и орехови ядки и връщаме да се пече още 25 минути. Сервираме пуйката със задушен ориз.

Автор: Маргарита Ангелова

Представяме Ви:

Саздърма от свинско месо

Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...

Бабиният козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Сърца попска яхния

Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...

Начало