Кулинарни рецепти » Овнешки гръбнак със зрял фасул

 Овнешки гръбнак със зрял фасул

Продукти: (за 4 порции)

• 600 г овнешки гръбнак
• 1 к.ч. костен бульон
• 50 г краве масло
• 250 г зрял фасул
• 1 морков
• 1 парче целина
• 2 глави лук
• 1 връзка ароматни треви /мащерка, дафинов лист и магданоз/
• 3 домата /пресни или от консерва/
• 1 обелена скилидка чесън
• сол

Начин на приготвяне:

Отстраняваме част от мазнината от овнешкия гръбнак и посоляваме. Слагаме го в малък съд, покриваме с обилно намаслена пегаментова хартия /или фолио/ и печем под похлупак в умерена фурна.

След 20 мин отстраняваме пергамента, заливаме месото с получения при печенето сос, прибавяме част от бульона и изпичаме в слаба фурна до омекване. При печенето обливаме от време на време месото със соса и добавяме бульон. Допичаме без похлупак.

Накисваме фасула за една нощ във вода и го сваряваме до омекване във водата, в която е киснал, като добавяме моркова, целината, чесъна, ароматните треви. Прецеждаме и посоляваме сварения фасул, а моркова, целината, чесъна и ароматните треви изваждаме.

Задушаваме в разтопеното масло ситно нарязания лук, прибавяме попарените /ако са пресни/, обелени и ситно нарязани домати и ги изпържваме. Сипваме малко бульон от фасула, прибавяме фасула и соса от месото и подгряваме.

Разсипваме фасула в дълбоки чинии и прибавяме предварително разделеното на порции месо.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Панирани свински котлети

Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...

Руски пирог

Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...

Люти чушки по селски

Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...

Печени свински джоланчета

Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...

Начало