Продукти: (за 6 порции)
• 750 г телешко месо от филето, контра филето или бута
• 6 кръгли филийки хляб
• 2-3 с.л. брашно
• 2 ч.ч. леща
• 1 морков
• 1 парче целина
• 1 глава лук
• 1 пакетче краве масло
• ½ к.ч. прясно мляко
• черен пипер, сол
• мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
Измиваме месото и го подсушаваме. Нарязваме го на 6 пържолки, които начукваме леко, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Овалваме пържолките в брашното и ги изпържваме от двете страни в силно сгорещена мазнина.
Избираме филийки с размерите на пържолите и ги изпържваме в половината от маслото. Върху всяка филийка слагаме по една пържолка.
Накисваме лещата за 2-3 часа в студена вода, след което я слагаме да се вари. Щом заври прибавяме изчистените и нарязани на големи парчета лук, морков и целина. Сваряваме лещата, изсипваме я в цедка, отстраняваме корените и претриваме лещата през цедката. Посоляваме на вкус, разбъркваме с останалото разтопено масло и разреждаме с прясно мляко до желаната гъстота.
Изсипваме пюрето в средата на широка чиния, а наоколо подреждаме медальоните.
Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...
Продукти: • 1 телешки черен дроб • 2-3 картофа • 1 глава лук • 2 яйца • галета • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Прекарваме дроба...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...