Кулинарни рецепти » Агнешки кюфтета със сос

 Агнешки кюфтета със сос

Продукти: (за 5-6 порции)

• 1 кг агнешка кайма
• 1-2 яйца
• 1 глава лук
• 1 филия стар бял хляб
• джоджен, сол, черен пипер
• 3-4 с. л. олио за пържене

За соса:

• 2-3 връзки киселец
• 1 глава лук
• 1 с. л. краве масло
• 1 с. л. брашно
• 1 ч. ч. прясно мляко
• 2 жълтъка
• сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Измесваме каймата с яйцата, нарязания на ситно лук, потопената в хладка вода и изцедена среда на хляба, солта, черния пипер, ситно нарязания джоджен и малко топла вода. Оформяме кюфтетата, които пържим в сгорещеното олио.

Запържваме нарязания на ситно лук за соса в сгорещеното масло, поръсваме с брашното, прибавяме измития и нарязан на ситно киселец и разреждаме с топлото мляко, докато получим гъст сос.

Оставяме го да поври 10 мин на умерен котлон, посоляваме, поръсваме с черен пипер, сваляме от котлона и щом сосът поизстине, го застройваме с разбитите жълтъци. С този сос заливаме кюфтенцата.

Сосът от киселец е подходящ и като заливка за пържени или варени яйца, шунка, наденички на скара или варени сарфалади.

Автор: Виолета Драгова

Представяме Ви:

Мариновани люти чушки

Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...

Туршия 60 ЧУШКИ

Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...

Свинско по тракийски

Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...

Мусака от чушки

Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...

Начало