Кулинарни рецепти » Оризови крокети

 Оризови крокети

Продукти:

• 2 ч. ч. ориз
• 1 яйце
• 1 жълтък

За пълнежа:

• 1 голяма гъба или 2-3 малки
• 1 с. л. зехтин
• 1 глава нарязан на ситно лук
• 125 г кайма
• 2 с. л. доматено пюре
• 100 мл бяло сухо вино
• 1 с. л. чубрица
• 3 с. л. нарязан на ситно магданоз
• черен пипер
• сол

За панировка:

• 2 яйца
• галета
• брашно
• олио за пържене

Начин на приготвяне:

Сваряваме ориза в подсолена вода. Изцеждаме без да го мием със студена вода. Слагаме го в купа и разбъркваме с яйцето и жълтъка, докато оризовите зърна се слепят едно с друго. Похлупваме съда и оставяме настрани.

В топла вода накисваме гъбата за 10 минути, за да поомекне. Обелваме я и нарязваме на тънки лентички.

В тиган затопляме мазнината и пържим лука и гъбата, докато омекнат. Добавяме каймата и пържим още 2-3 минути, като разбъркваме. Слагаме доматеното пюре, виното, чубрицата и черен пипер на вкус. Разбъркваме 5 минути, докато сместа поеме течност. Сваляме от огъня, прибавяме магданоза и оставяме да изстине.

С мокра лъжица вземаме от оризовата смес и с ръце оформяме 10 топки. Във всяка топка правим дупка, в която слагаме по 2-3 лъжички от пълнежа и отново оформяме топка.

Овалваме последователно в брашно, разбито яйце и накрая галета. Оставяме топките да престоят 1 час. Пържим ги в маслена баня до златисто. Поднасяме крокетите топли.

Автор: Снежана Кирова

Представяме Ви:

Селска чорба от агнешки чревца

Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...

Сладко от черници

Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...

Домашен козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...

Македонска мусака

Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...

Начало