Кулинарни рецепти » Оризови крокети

 Оризови крокети

Продукти:

• 2 ч. ч. ориз
• 1 яйце
• 1 жълтък

За пълнежа:

• 1 голяма гъба или 2-3 малки
• 1 с. л. зехтин
• 1 глава нарязан на ситно лук
• 125 г кайма
• 2 с. л. доматено пюре
• 100 мл бяло сухо вино
• 1 с. л. чубрица
• 3 с. л. нарязан на ситно магданоз
• черен пипер
• сол

За панировка:

• 2 яйца
• галета
• брашно
• олио за пържене

Начин на приготвяне:

Сваряваме ориза в подсолена вода. Изцеждаме без да го мием със студена вода. Слагаме го в купа и разбъркваме с яйцето и жълтъка, докато оризовите зърна се слепят едно с друго. Похлупваме съда и оставяме настрани.

В топла вода накисваме гъбата за 10 минути, за да поомекне. Обелваме я и нарязваме на тънки лентички.

В тиган затопляме мазнината и пържим лука и гъбата, докато омекнат. Добавяме каймата и пържим още 2-3 минути, като разбъркваме. Слагаме доматеното пюре, виното, чубрицата и черен пипер на вкус. Разбъркваме 5 минути, докато сместа поеме течност. Сваляме от огъня, прибавяме магданоза и оставяме да изстине.

С мокра лъжица вземаме от оризовата смес и с ръце оформяме 10 топки. Във всяка топка правим дупка, в която слагаме по 2-3 лъжички от пълнежа и отново оформяме топка.

Овалваме последователно в брашно, разбито яйце и накрая галета. Оставяме топките да престоят 1 час. Пържим ги в маслена баня до златисто. Поднасяме крокетите топли.

Автор: Снежана Кирова

Представяме Ви:

Кисели тиквички без варене

Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...

Руски краставички

Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...

Точен тиквеник

Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...

Байганети със сирене

Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...

Начало