Градина » Зеленчукова градина

Градина:

Познавате ли самодивската трева?

Poznavate-li-samodivskata-treva

Самодивската трева е сред любимите подправки на западноевропейците. Тя идва от Азия и се разпространява из цяла Европа, Северна Америка и Мала Азия. Младата надземна част на растението се използва за подправянето на супи, ястия и месо, а семената ароматизират най-вече швейцарски...

Познавате ли сините картофи?

Poznavate-li-sinite-kartofi

Някои запалени кулинари са виждали картофени манджи, оцветени в синьо. Как се получава този интересен оттенък? Сините картофи могат да се приготвят от сорта Linzer Blaue. Още по-хубаво става синьото пюре, защото тези картофи бързо се сваряват. Сините и виолетовите картофи са из...

Познавате ли циклантерата?

Poznavate-li-ciklanterata-

Циклантерата (Cyclanthera pedata) принадлежи към семейство Тиквени, като родът наброява от 5 до 8 вида, разпространени в Южна и Централна Америка. Това е едно- или многогодишна тревиста лиана, която се катери по опори с помощта на мустачки. Тя е много разклонена и има силно ра...

Познавате ли циклантерата?

Poznavate-li-ciklanterata-

Циклантерата (Cyclanthera pedata) принадлежи към семейство Тиквени, като родът наброява от 5 до 8 вида, разпространени в Южна и Централна Америка. Това е едно- или многогодишна тревиста лиана, която се катери по опори с помощта на мустачки. Тя е много разклонена и има силно ра...

Поливайте градината внимателно

Polivajte-gradinata-vnimatelno

Обикновено за страната ни август е най-топлият и сух месец през годината. Това е и периодът на обилно плододаване, което налага често и редовно поливане на влаголюбивите зеленчукови култури. Така например доматите, пипера, патладжана, зеления фасул, бамя, краставици и тиквички, ц...

Помислете за късния спанак

Pomislete-za-kasniya-spanak

След като приберете ранните картофи, краставици, тиквички, на освободените до края на юли площи, може да си засеете спанак за есента. Почистете мястото от растителните остатъци, прекопайте с права лопата. Оформете бразди на разстояние 70-80 см една от друга, задължително полейте....

Помислете за летния магданоз

Pomislete-za-letniya-magdanoz-

Добре е да ви е винаги под ръка в дворната зеленчукова градина, а имайте предвид, че от летните посеви се постигат от най-доброкачествените добиви. Летният посев осигурява свежи листа още през есента, докато пролетният вече е изтощен. Най-подходящият момент за лятната сеитба е ...

Помислете за ранния пипер

Pomislete-za-ranniya-piper-

Пиперът е една от най-топлолюбивите култури които се отглеждат у нас. Това определя и ареала на разпространението му в страната ни. Най-лесно и успешно е отглеждането му като средно ранно или късно полско производство. Неуспешно е отглеждането му в по-прохладни райони с по-тежки,...

Помислете къде ще отглеждате разсада

Pomislete-kade-ste-otglezhdate-razsada

За отглеждането на ранния и средно ранния зеленчуков разсад ще ви трябва някакво култивационно съоръжение – парник, отопляван с биотопливо, пластмасова оранжерия, отоплявана от слънцето или в най-простия случай полиетиленов тунел. Сега е моментът да подберете мястото му. При всич...

Помогнете на доматите да узреят по-бързо

Pomognete-na-domatite-da-uzreyat-po-barzo

Ранните домати от високостъблените сортове, отглеждани на открито, нормално още в първата десетдневка на юни развиват четвъртото, петото и шестото съцветие или китка, както често му казва народът. В този момент трябва да се отстрани върхът им. това ще направите, като прещипете ст...

Помогнете на доматите да узреят по-бързо

Pomognete-na-domatite-da-uzreyat-po-barzo

Ранните домати от високостъблените сортове, отглеждани на открито, нормално още в първата десетдневка на юни развиват четвъртото, петото и шестото съцветие или китка, както често му казва народът. В този момент трябва да се отстрани върхът им. Това ще направите, като прещипете ст...

Последна възможност да засеете домати

Posledna-vazmozhnost-da-zaseete-domati

За късните домати подходящи са местата в градината, освободени от граха, ранното зеле, ранните моркови и други зеленчуци, все така ранни. Успехът зависи много и от избора на сорта. Използват се сортове с по-къс вегетационен период, каквито са ранните и предназначените за отглежда...

Последни грижи за късните домати

Posledni-grizhi-za-kasnite-domati

Ако сте си засадили късни домати, вече трябва да се радвате не първите им плодове. При добри грижи и нормални метеорологични условия от тях ще берете доста зрели през октомври, а някои въззелени ще ви доузряват, обрани и поставени на подходящо място. И зелените влизат в употреба....

Последни грижи за късните домати

Posledni-grizhi-za-kasnite-domati

Ако сте си засадили късни домати, вече трябва да се радвате нa първите им плодове. При добри грижи и нормални метеорологични условия от тях ще берете доста зрели през октомври, а някои въззелени ще ви доузряват, обрани и поставени на подходящо място. И зелените влизат в употреба....

Постелете под краставиците слама

Postelete-pod-krastavicite-slama

Краставиците в стоманено-стъклени оранжерии основно се отглеждат върху бали от слама. Най-подходящ субстрат, който осигурява добро развитие на кореновата система, е балираната пшеничена слама. Използват се бали с маса 12-15 кг, добре притегнати. Те се разлагат по-бавно и поддържа...

Празът и вниманието, от което се нуждае

Prazat-i-vnimanieto-ot-koeto-se-nuzhdae

Времето за изваждане праза настъпва към края на октомври и началото на ноември. И тъй като целта е да се съхрани за по-дълго време през зимата, трябва да се изважда внимателно. Изскубването е вредно за него, особено от по-сбити и сухи почви. Наранява се, а това се отразява на съх...

Празът остава свеж под окапали листа

Prazat-ostava-svezh-pod-okapali-lista

Октоври и ноември са месеците преди падането на снеговете, през които прибираме праза. Изскубването на растенията се извършва, когато почвата е влажна. Лъжливите стъбла се повреждат често и се изискват големи усилия да се запазят здрави, особено при добре израснали растения, коит...

Празът се нуждае от много грижи

Prazat-se-nuzhdae-ot-mnogo-grizhi

Празът е една от най-старите зеленчукови култури. Произхожда от средиземноморските райони и Западна Азия. Отглежда се и се консумира в почти всички европейски страни както в прясно състояние, така и под формата на различни супи и ястия. Той съдържа значителни количества витамини,...

Предзимно засаждане на главестото зеле

Predzimno-zasazhdane-na-glavestoto-zele

В райните с мека зима, най-често в Южна България, главестото зеле може да се отглежда на открито и през зимата. За това производство се използват само определени сортове, които притежават много добра зимоустойчивост. Продукцията от предзимното засаждане се прибира рано през следв...

Предзимното засяване гарантира по-добри добиви

Predzimnoto-zasyavane-garantira-po-dobri-dobivi

Нашите климатични условия позволяват предзимно засяване и засаждане на някои зеленчукови култури. Благодарение на него се получава по-ранна пролетна продукция, когато има голяма нужда от свежа зеления, по-пълноценно се използва почвената влага от зимните валежи, по-уплътнено се и...

Пренесете разсада в лехата

Prenesete-razsada-v-lehata

За да не страда разсадът, е добре по-голяма част от кореновата му система да се извади с почвата, която го обвива. Затова направете обилна поливка в деня преди изваждането на растенията. Отглежданите в обикновени или в торови саксийки стръкове се разсаждат най-лесно, защото при т...

Препоръчителни растояния за засаждане

Preporachitelni-rastoyaniya-za-zasazhdane-

На любителя градинар често му се иска да засади повече зеленчуци на малката площ, която може да отдели в двора. Това става причина да засажда и по-нагъсто растенията. Развивайки се обаче, те започват да се потискат, хранителната площ, с която разполага всяко от тях, се оказва нед...

Пресни репички в началото на март

Presni-repichki-v-nachaloto-na-mart

Репичките имат къс вегетационен период и за ранно производство през пролетта се сеят в края на януари или началото на февруари в топъл парник . Подходящи сортове са Бисер, Сакса и Червени с бели опашки. При благоприятни условия за 25-40 дни образуват кореноплоди. Пет-шест дни...

Приберете брюкселското зеле

Priberete-bryukselskoto-zele

Зелчетата на брюкселското зеле се прибират от октомври, та чак до студовете. В южните райони на страната - и през зимата. В промръзналите зелчета се увеличава съдържанието на захари, подобрява се и вкусът им. Прибират се, когато станат плътни и здраво обвити от покривните си ли...

назаднапред
Начало