Градина » Познавате ли самодивската трева?

 Познавате ли самодивската трева?

Самодивската трева е сред любимите подправки на западноевропейците. Тя идва от Азия и се разпространява из цяла Европа, Северна Америка и Мала Азия. Младата надземна част на растението се използва за подправянето на супи, ястия и месо, а семената ароматизират най-вече швейцарските сирена. Корените също могат да се използват за ароматизиране на блюда.
У нас самодивската трева не се среща в градините, но в природата може често да се намери. Добрите познавачи на растенията събират листата и ги използват като подправка на ястия както магданоза, а семената допълват състава на трапезната чубрица.
Самодивската трева (Peucedanum ostruthium) е многогодишно растение. Стъблото, разклонено в горната си част, достига до 80 см. Листата са едри, дву- или триделни, обратно яйцевидни. Цветовете са бели, събрани в едри сенници. Ако искате да имате тази подправка в градината си, изберете място, което няма да ви е необходимо през следващи години. Трябва да го обработите и наторите с органични и минерални торове и да поливате.
Самодивската трева се размножава чрез семена и вегетативно. Сеитбата се прави рано напролет, но е подходящо да се засее и предзимно. Тя е студоустойчиво растение. За 1 кв.м стигат 0,7-0,8 г семена. Сее се на редове 40-50 см между тях. Грижите за растенията се състоят в поддържане на посева чист от плевели и рохкава почва. За подправка листната маса се изрязва, когато растенията имат вече 5-6 листа. Навързват на връзки. През втората и следващите години самодивската трева цъфтят през юни, а семената се прибират през август. Коренищата се изваждат през есента, след като се приберат семената или рано напролет. Разделят се и частите от тях се засаждат в предварително набраздено място.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Борбата с балура продължава до октомври

Балурът (Sorghum halepensis) е един от най-опасните, широко разпространени многогодишни плевели у нас. Той е много силен конкурент на културните растения. Развива мощни стъбла, за формирането на коит...

Засейте късните домати в края на май

За производството на късни домати семената се засяват в открити лехи в периода 25 май - 5 юни. Почвата се обработва предварително, да е рохкава, влажна и наторена с органични и минерални торове. Доза ...

Защо стапелията ми не цъфти?

Стапелията е сравнително рядко разпрастранено сукулентно растение. Свободно в природата се среща в тропичните и субтропични области. По тази причина при климатичните условия на нашата страна се отглеж...

Капризите на оранжерийните патладжани

Отглеждам патладжани в оранжерия. Има много завързи, а плодовете в най-добрия случай са само няколко. Останалите не завръзват, а ако успеят, те не узряват. Какво да правя? Слабото образуване на ...

Начало