Градина » Как да се грижим за тагетеса

 Как да се грижим за тагетеса

Тагетесът, известен у нас още с името турта, е перфектният избор, ако искате да имате ярки, постоянно цъфтящи петна в градината. Той е непретенциозен и това го прави изключително подходящ за суровите градски условия. Посадени в почвата още през пролетта, но вече цъфтящи, тагетесите продължават цъфтежа си до сериозните зимни студове. Цветовата гама на туртата е от жълтия, оранжевия, червения до кафявия сектор. Използването на различни по височина тагетеси позволява създаването на необходимата живописност.
В декоративното градинарство се използват множество сортове, които са получени от три основни вида - изправеният тагетес или африканският (Tagetes erecta), френският тагетес (Tagetes patula), тънколистният или мексикански тагетес (Tagetes tenuifolia).

Тагетесите са особено актуални, ако:

• Участъкът е нов, не са проведени мероприятия по рекултивация на почвата или тя е изтощена.
• Мястото е абсолютно открито и другите цветя растат трудно под постоянните палещи лъчи на слънцето.
• На терена има силни ветрове.
• Нямате възможност редовно да поливате растенията, да разрохкате почвата, която се покрива с голяма кора, и да подхранвате растенията.

Засаждане и грижи

Тагетесите се отглеждат като посев или като разсад. За предпочитане е вторият път, защото така цъфтят максимално дълго и правят лехата красива. Кълновете се появяват 5-7 дни след посяването, а след още две седмици, растенията се пикират. Разсадът е силен, здрав и не се бои от пресаждане. Дори ако разсадът е отгледан не в отделни чашки, а в сандъче, корените на тагетеса не страдат много при разделянето. Нерядко след засаждането на тагетесите в почвата листата му стават тъмночервени, бордо или с лилав оттенък. Това е заради ярката слънчева светлина. След като се приспособят към новото си местообитание, листата на тагетесите отново ще позеленеят. Ценността на тагетесите е в това, че оздравяват почвата, в която са посадени.

Красиви и полезни

Тагетесите имат специфичен аромат. Тази миризма отблъсква много насекоми-вредители. Посадените в лехата или близо до дървета и храсти тагетеси изпълняват не само декоративна, но и фитосанитарна работа.
Цветните кошнички на туртата съдържат етерични масла и боядисващи вещества. Те се използват при туршии и маринати, а естествената растителна боя се използва в изработването на различни изделия.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Цимбидиумът е лесен за отглеждане

Дълго време орхидеите се считаха за растения, които трябва да се отглеждат само от опитни цветари и трябва да има за тях специални помещения. С времето обаче се оказа, че тези красиви цветя може да се...

Дърветата също искат да крият години

В сравнение с останалите овошки крушите се преоблагородяват най-лесно. Когато човек не е доволен от плодовете, които ражда неговото дърво, много лесно може да смени сорта с друг. Операцията ще е усп...

Познаваме ли езика на дърветата?

Клонките на ябълковите дървета растат нормално , но остават тънки. Това означава, че е нарушен балансът между азота и калия. Трябва да са намали азотът и да се добави калий. Когато върховете на ябъл...

Изсушете си гъби за зимата

Събрали сте гъби и се чудите как да ги съхраните през зимата? Ще ви помогнем. Можете да ги изсушите. Преди да започне сушенето гъбите се чистят с нож от пръстта, а боровите игли, листа и треви се отст...

Начало