Градина » Зимното каланхое цъфти най-обилно

 Зимното каланхое цъфти най-обилно

Въпреки че цъфтящо каланхое може да се да се купи по всяко време на годината, най-ефектни са растенията, които цъфтят в естественото за тях време - през зимата. Родът Каланхое обединява около 200 вида, произхождащи от Южна Африка. Повечето видове се отглеждат заради цветовете и само няколко - заради удивителните им листа. Най-разпространен е видът Каланхое блосфелдии. За този вид са типични червените цветчета, събрани в многочислени щитовидни съцветия на върха на цветни дръжки с дължина около15-20 см. От вида са създадени множество хибриди и сортове, цъфтящи с всички оттенъци на белия, розовия, жълтия и оранжевия цвят. Някои от тези хибриди цъфтят през всичкии сезони.
Друг доста разпространен вид е Каланхое мангинии, изящно растение с увиснали камбанковидни цветове. Цъфти обикновено напролет и трябва да се пръска често с престояла хладка вода, защото продължителността на цъфтежа зависи от въздушната влажност.
От листнодекоративните видове най-популярни са Каланхое томентоза, с красиви листа, покрити с власинки, и Каланхое бехарензис - с големи кадифени листа.
Към рода Каланхое се отнасят и бриофилумите, които доскоро бяха отделени в особен род.
Това са група "живораждащи" стайни растения, които образуват на листата си миниатюрни дъщерни растенийца, с които се размножават.
Каланхое дегремонии е с характерни месести листа, дълги около 20 см, сиво-зелени, отдолу с виолетови петна. Между зъбците на листата се появяват множество малки растения, снабдени с корени, които започват да растат, щом попаднат върху почвата.
Листата на Каланхое тубифлорум са особено декоративни - представляват дълги около десетина сантиметра тръбички, на чийто зъбчат връх се образуват малките растения.
Всички видове каланхое се отглеждат при умерена температура, през зимата на обилна светлина, а от пролетта до есента - на засенчено място. Поливат се обилно при добре просъхнапа почва. Пресаждат се ежегодно след приключване на пролетния покой. Размножават се с чепки, резници, листа и дъщерни растения.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Златни минипортокали в саксии

Посетителите на хипермаркетите у нас често се удивляват на предлаганите плодове от екзотичната флора, каквито са и плодовете на кумквата, наричан още "златен портокал". Родината на кумкват...

Кога да засадите нови лозички?

При нашите климатични условия засаждането може да се извърши както през есента, така и през пролетта. Опитите и практиката обаче показват, че лозите, засадени през есенно-зимния период, по-добре се пр...

Ароматни облаци се спускат от балкона

Красивата ароматна петуния е най-големият конкурент на сакъзчето за място на балкона. И с основание, като се има предвид, че също се къпе в цвят цяло лято, багрите й са десетки и освен това ухае изклю...

Боровинките да гледат на юг

Американската боровинка стана хит сред любителите градинари. Тези, които са пропуснали да си засадят растение през есента след листопада (втората половина на октомври), могат да го направят и сега, в ...

Начало