Градина » Мединилата не е цвете за всеки

 Мединилата не е цвете за всеки

Пренесена в Европа още в 1888 г. от Филипините, мединила магнифика (Medinilla magnifica) се среща в тропическите гори на Източна Индия и Цейлон, о. Шри Ланка и островите на Мадагаскарския архипелаг. Това рядко красиво декоративно растение е храст, който достига до 3 м височина. Отглеждана като саксийно растение обаче, тя не надминава 1 м височина.

Как изглежда?

Листата са много красиви - тъмнозелени, овално-елиптични. Достигат до 30 см дължина и 15 см ширина. Те са срещуположно наредени по два. Всички разклонения през пролетта завършват с много оригинални гроздовидни съцветия, които може да достигнат до 45 см дължина. Наведени са много грациозно надолу. Всяко съцветие съдържа около стотина дребни цветчета и е обхванато от няколко прицветни листа. Целият грозд е бледорозов.

Перфектните условия

Не забравяйте, че тази красавица е оригинална, но и много капризна. За да цъфти, трябва да контролирате температурата в помещенията. През зимата тя трябва да е в границите от 15 до 18°С, а през лятото - 18-20°С. Изисква много ярка светлина, но през лятото трябва да я предпазвате от прякото слънчево греене. През лятото влагата трябва да е равномерна и сравнително ниска през зимата.

Можем ли да я размножаваме в домашни условия?

Ако желаете да размножите растенията, имайте предвид, че това е сравнително трудно. Най-успешно е вкореняването на резници. Те трябва да се вземат от напълно узрели странични разклонения. За разлика от други растения, по-добре е да ги отчупвате с ръка, а не да ги отрязвате с нож или овощарска ножица. При температура 20-25°С те се вкореняват за около месец. Много целесъобразно е в стайни условия да се опитате да направите отводи. За целта част от наведената клонка покрийте с почва в специално наблизо поставена саксийка.
Когато се появят коренчета, прекъснете връзката с майчиното растение. Мединилата се развива добре в почвена смес, съставена от торф, чимовка и едрозърнест пясък в съотношение 2:2:1.

Тайните на успеха

Грижите за това растение не са много, но трябва да се прилагат с умение. Така например през зимата трябва да поливате умерено, а през лятото по-обилно. Трудности създава обстоятелството, че във всички случаи температурата на поливната вода трябва да е с няколко градуса по-висока от тази в стаята. Ако през лятото пулверизирате листата, растежът е по-бърз, а външният вид на растенията е по-добър. Проветрявайте редовно, но внимателно, далеч от саксията.
Запомнете,че след като се появят цветните пъпки, саксията не трябва да се помества, затова помислете отрано къде ще е най-подходящото за нея място.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Далии джуджета украсяват балкона

Едно безпорно решение, за да бъде балконът красив през цялото лято, е да засадите в саксии далии, познати още като гергини. Тези растения биват едногодишни и многогодишни. Кореновата система образува ...

Билкови настойки лекуват цветята

Настойки от тютюн. Има инсектицидно действие срещу листните въшки. Приготвя се от 40 грама тютюневи листа или остатъци от тютюневи растения, нарязани ситно. Заливат се с 1 литър вряща вода и престоява...

Отстранете росните корени на лозата

Грижите за лозите включват множество практики при отглеждането им. Една от тях, която не всеки начинаещ любител извършва, е премахването на т.н. росни корени. Всеки знае голямата роля на кореновата си...

Пазете виното от кафяво пресичане

Кафявото пресичане по същество не е болест, а повреда и от него не се лекува, а предпазва. Не се и забелязва, докато виното е напълно изолирано в добре затворен съд. В съприкосновение с въздуха обаче ...

Начало