Градина » Настанете грамофончето на завет

 Настанете грамофончето на завет

През април на балкона се сеят семената на ипомеята, наричана грамофонче. За нея изберете завет и слънце, защото е топлолюбиво едногодишно растение. Ипомеата е подходяща за вертикална украса. Тя е в контраст на сивите стени и грозните мазилки със своите сини, виолетови и пурпурночервени цветове, прилични на фунийки. С гъвкавата и катерлива ипомеа можем да направим цветна завеса и да изолираме шума, стига да е опряна на подходящи леки опори или тел. Нежните стъбълца се увиват, нарастват бързо и цъфтят през цялото лято.
Земята в сандъчетата е смес от градинска почва, пясък и добре угнил оборски тор. По-богатата почва и редовното поливане, особено през горещите летни дни, подържат растенията свежи и обилно цъфтящи. Ако предварително са навлажнени, семената ще покълнат за 7-8 дни. Те запазват кълняемостта си до 4 години. Зимоустойчиви са и се самозасяват.
През септември, когато времето се захлади, добре е да се приютят на топло, да доузреят семената, за да са годни за посев през следващата пролет.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Добре е да знаете

Зеленчуковите култури поначало имат мощна коренова система, защото тя трябва да извлича от почвата много хранителни вещества. Все пак има култури с по-дълбоки и с по-плитки корени. В първата група с...

Искате ли вашите тикви да са най-големи?

Сега е моментът да започнете подготовката за тяхното отглеждане. Много добре ще е да изберете за тях място, на което сте отглеждали през тази година домати, пипер, краставици, патладжан или фасул. Сег...

Фасулевият зърнояд умира за часове във фризера

През годината фасулевият зърнояд развива 4-5 поколения - едно на полето, останалите по време на съхранението. В долапите и складовете неприятелят намира много благоприятни условия за развитие и нанася...

Ягодите не могат без августовски грижи

Ако сте използвали насаждението си вече 3-4 години, най-добре е да го изкорените и да подготвите мястото за други култури. През септември създайте нова леха с ягоди. Най-добре е да правите това всяка ...

Начало