По плодовете на доматите, отглеждани в оранжерии и на открито, вредят няколко вида нощенки, но най-срещана и с най-голямо значение е градинската нощенка. Разпространена е повсеместно в страната, появява се редовно всяка година и понякога може да причини значителни повреди на доматите.
Градинската нощенка е сравнително едра пеперуда – при разперени крила достига 4-4,5 см. Предните й крила са червено-кестеняви, с бяла вълнообразна линия към върха и изпъстрени с няколко бели петна. Задните крила са сиви. Яйцето е светлозелено, гъсеницата е най-често светлозелена, но може да бъде и бледожълта или розово-кестенява. На дължина гъсеницата достига 3-3,2 см. Какавидата е тъмнокафява до черна.
Градинската нощенка развива две поколения през годината. Зимува като какавида в почвата. Към средата на май, до средата на юни пеперудите излитат. Те снасят яйцата си по долната страна на листата във вид на купчинки от няколко слоя. Броят на снесените яйца е много голям – 400 до 1000. Излюпените гъсенички се вгризват в зелените домати и се хранят с вътрешните тъкани. Пълното развитие на гъсениците продължава 30-40 дни след което те какавидират плитко в почвата. Пеперудите от второто поколение летят през август и първата половина на септември. Повредите от второто поколение са значително по-големи.
Мерките
За да опазите плодовете на доматите от гъсениците на нощенката пръскането можете да направите със следните одобрени препарати: авант 15СК – 2 мл, вазтак нов 100ЕК – 1,25 мл, децис 2,5ЕК – 5-7 мл, суперсект мега – 2,5 мл. Карантинният срок на тези препарати е 7 дни. Конфидор енерджи – 8 мл (карантинен срок 3 дни). Фюри 10ЕК – 1 мл (карантинен срок 1 ден). Може да използвате и биоинсектициния препарата дипел 2Х – 10 г, практически без карантинен срок. При пръскането се засягат гъсениците преди да се вгризат в плодовете. Пръска се няколко пъти, като строго се спазват карантинните срокове.
Ако сте си засадили късни домати, вече трябва да се радвате нa първите им плодове. При добри грижи и нормални метеорологични условия от тях ще берете доста зрели през октомври, а някои въззелени ще ви...
Заболяването се появява по дините, тиквите и други тиквени култури още от началото на развитието им. Не прощава и след прибирането по време на съхранението. Върху заразените плодове се появяват закръг...
Празът се засажда обикновено чрез предварително произведен разсад на фитарии на разстояние 20 х 15 см и на дълбочна 3-4 см. Веднага се полива. Няколко дни след засаждането посевът се преглежда и ако...
Качеството на ракията много зависи от материала, който се използва, от изваряването и съхранението. При дестилацията в казана не трябва да се поставят съвсем сухи гроздови джибри или плодови каши, п...