Зелената зимна украса на жилището е външна изява на дълбокия душевен стремеж към непрекъснат допир с природата. Има много листнодекоративни растения, с които можем да задоволим, ако не непълно, то поне донякъде, копнежа по летните дни. По-малко са цъфтящите през този сезон, но има и все пак относително богат избор на цъфтящи. Сред тях е и камелията (Camellia japonica).
Тя е храст с лъскави листа, подобни на лимоновите, но имат остри зъбчета по периферията. Родината и е Източна Азия, расте в планинските местности на Япония, а цветовете и приличат на цветовете на розата и затова някои я наричат японска роза. Цъфти продължително време, ако и се осигурят подходящи условия. Първите пъпки се развиват през декември, а последните през април. Баграта им е различна - от червена през розова до белоснежна.
За да ви цъфти, трябва да я настаните край светъл прозорец. Много е светлолюбива, но не обича слънчевите лъчи да падат пряко върху нея. Помещението трябва да е прохладно и да е с нормална въздушна влажност. Софийските апартаменти поради начина на отопление често са много топли, а въздухът в тях е сух. Това може да е една причините за незадоволителния цъфтеж. Ако е топло и сухо, цветните пъпки окапват. Веднъж поставена през есента на определеното й място, не я премествайте и не въртете саксията - цветните пъпки също окапват. Поливайте я редовно. Ако я отглеждате така, ще ви цъфти през цялата зима. Когато през април прецъфти, може да я прехвърлите в по-голяма саксия. Препоръчва се младите 2-4 годишни растения да се прехвърлят всяка година а възрастните – през 3-4 години. Подходящата почвена смеска е чимовка, горска почва от широколистна гора и разложен оборски тор в равни по обем количества. След кратка почивка камелията ще започне да нараства до есента, когато ще заложи и цветните си пъпки.
Бадемовите дръвчета трябва да се засаждат през есента, защото развитието им започва много рано и засаждането през пролетта е рисковано. Това е една от най-раноцъфтящите овошки. Цъфти обикновено към кр...
Различният механичен и хумусен състав на почвата благоприятстват натрупването на разнообразни вещества в гроздето. Затова ако имате чакълеста почва, не се отчайвайте. Световната практика показва, че о...
Наливането на вината и ракиите в нови дъбови бурета трябва да стане след много старателна обработка. Не се ли осъществи това, настъпват отрицателни промени във вината, които нарушават цвета и вкуса им...
Най-често от зеления фасул се правят консерви в буркани. Но понякога се оказва, че нещо не е както трябва и зимнината вместо в тенджерата отива в боклука. Фризерът е другият по-удобен начин за съхране...