Градина » Миниатюрните рози - практически съвети

 Миниатюрните рози - практически съвети

• Не бързайте да презасаждате купената саксийна роза. Първо я поставете на светло място, засенчено от преките слънчеви лъчи, и я оставете да привикне към условията.
• Ако розата започне да увяхва скоро след покупката, направете й минипарник от целофанов плик. Грижите за розата в това време се заключават в опръскване и умерено поливане.
• Поливайте минирозата само с престояла на стайна температура вода. Полезно е на всяка втора или трета вечер да опръсквате листата на храстчето от долната им страна.
• Преместването (2 седмици след покупката) в свежа почва става много внимателно – розата е чувствителна към механичното повреждане на корените. Не отделяйте от корените й гранулите тор с продължително действие. Презасадете розата в саксия с малко по-голям размер, но главното е – по-голяма дълбочина на засаждане (с 5-7 см) от предишното положение.
• Садете розата само в плодородна почва. Самостоятелно можете да си направите смес от градинска почва, компост и пясък в съотношение 4:4:1. Добавете в субстрата комплексен тор с продължително действие.
• Направете на дъното на саксията дренажен слой с височина 2-3 см от дребни камъчета, керамзит или перлит. Не забравяйте да оставите свободен горния край на саксията на височина 2-3 см за поливане.
• 1 денонощие след засаждането розата се поставя на постоянното й място – добре осветено от слънцето, топло и с приток на свеж въздух.
• Своевременно изрежете увяхналите цветове.
• Оглеждайте редовно долната страна на листата за поява на неприятели.

Автор: Мария Николова

Представяме Ви:

Превърнете отпадъците в компост

Компостът е продукт от добре разложена смес от растителни, животински и кухненски отпадъци. Наименованието му е френско и означава комбиниран тор. Всяко домакинство, което има дворна градина би следва...

Как се размножава цариградското грозде

Бодливото грозде, известно още като цариградско или немско, се размножава основно по вегетативен начин - чрез вкореняване на зрели и зелени резници, като се разделят храсти, от отводи и чрез присаждан...

Изсушете си гъби за зимата

Събрали сте гъби и се чудите как да ги съхраните през зимата? Ще ви помогнем. Можете да ги изсушите. Преди да започне сушенето гъбите се чистят с нож от пръстта, а боровите игли, листа и треви се отст...

Хинапът е лесен за отглеждане

Хинапът се отглежда сравнително рядко. Освен като декоративен и овощен вид, се използва за изграждане на живи плетове и като медоносно растение. Латинското му име е Zizyphus, но понякога го наричат дж...

Начало