Градина » Зюмбюли цъфтят в стаята

 Зюмбюли цъфтят в стаята

Мнозина млади цветари имат такава мечта - да цъфне зюмбюл посред зима в стаята им. Тази възможност е преминавала много пъти през съзнанието ви, когато сте слушали за помпозната думичка форсаж на луковични, но сте я отминавали като нещо недостижи-мо. А това е една реалност, осъществявана сравнително лесно, ако имате търпение и сте последователни.

Ето как става това стъпка по стъпка:

• За целта ви е необходим рано цъфтящ сорт. За щастие всички холандски сортове, разпространени у нас, са подходящи. Избирате едри, здрави луковици.
• Използвате според желанието си сандъчета или саксии, най-добре с диаметър 15 см. Най-подходящият субстрат, който можете да ползвате, е този, съдържащ торф. Липсата му не е фатална. Ще го замените с листовка. Размесете я с малко градинска почва и пясък.
• Дренирайте саксията. Сложете част от навлажнената вече смес. В една саксия можете да засадите 3 луковици. Те не трябва да се допират
• една друга и до стената на саксията. Внимание - не натискайте луковиците върху почвената смес!
• След като ги наредите, ги подсилете с още от смеската така, че върхът на луковицата да е свободен. Тази почвена смес, която посипвате, леко притискайте с пръсти, за да закрепите добре луковицата. Преценявайте няколко пъти работата си така, че от върха на луковицата до горния ръб на саксията да остава около 1 см. Полейте съвсем леко.
• Сега на вашия зюмбюл му е необходима тъмнина и температура около 4-5°С. Преценете сами къде да поставите саксията. Едни я слагат в черен плик и я държат на северен балкон, в гараж или в избено помещение, други я заравят в градината.
• Важно е в това състояние да премине период от 50 до 100 дни, в зависимост от това, кога желаете да получите цвета. Периодично проверявайте почвената смес да не пресъхне и да не е много топло или задушно. Температурата не трябва много да се повишава от посочените стойности. В противен случай ви очаква провал, защото цветните пъпки изсъхват.
• Когато кълновете достигнат 3-5 см, можете да пренесете саксията вече в стаята при температура 10°С. Отначало тя трябва да е засенчена, докато растенията се приспособят.Пос-ле светлината вече е желателна и може саксията да отида дори до прозореца.След две седмици ще се зарадвате на появяващите се съцветия. Идеалната температура за цъфтящите растения е 15-18°С.
• Периодично завъртвайте саксията, за да се оформя изправено и правилно съцветие. ако върви много силно вашето растение, то ви моли за една красива подпора. Завържете я с панделка в унисон с баграта на цвета. Вие ще сте идеален майстор, ако успеете да приведете растението в най-красивия му вид за коледните или новогодишните празници.
• След прецъфтяването не захвърляйте растението. Първо оронете камбанките, за да не образуват семена. Поливайте леко, докато листата пожълтеят. Тогава извадете луковицата. Оставете да почине през лятото според правилата. През следващата есен я засадете в градина, защото тя е изтощена.

Автор: Тонка Маринова

Представяме Ви:

Запознайте се със сибирския лук

Рязанецът (Allium schoenoprasum L.) е многогодишно луковично растение, образуващо гъсти туфи от тънки листа и цветоносни стъбла с нежни красиви съцветия. Расте и се развива непрекъснато да късна есен....

Засадете си и малко резене

Наричат го още аптекарски копър, влашки копър, мореч. Растението прилича на копъра, но и съществено се отличава от него. Копърът е едногодишен, с къси листни влагалища, а резенето е многогодишно или д...

Под младите ябълки поддържайте черна угар

Две са основните системи за поддържане на почвената повърхност в ябълковите насаждения - черна угар и чимово-мулчирна система. Черната угар е система от обработки, с които почвата се поддържа през цял...

Фитонията иска светлина, за да се нашари

Фитонията е много красиво саксийно растение, но за жалост е малко позната у нас. Основната причина за това е, че е много капризна красавица. Ще си го обясните, като знаете, че произхожда от тропически...

Начало