Обикновено, когато въпреки естествената захарност от гроздето, някои винари прибавят допълнително захар, образуваният алкохол спира нормалната ферментация понеже спиртните ферменти не понасят голяма спиртна наличност. Тези вина са приятни за някои консуматори, но те остават разочаровани. Със затоплянето на времето спиртните ферменти се активизират и във виното започва, макар и слаба, вторична алкохолна ферментация и остатъчната захар постепенно намалява. Виното се размътва, става резливо. То вече е нетрайно. Забелязват се мехурчета от въглероден двуокис. Тази вторична ферментация, проведена правилно, може да доведе до пълното преферментиране на остатъчната захар и виното да стане сухо. Трябва да знаете, че съхранението на сладящи вина не е сигурно и много е вероятно да се появят болестите цветясване и оцетно вкисване, особено ако бъчвите не са пълни до горе.
Вината трябва да се наблюдават всеки ден. Тапата на съда не бива да е набита силно, понеже образуваният въглероден двуокис създава налягане, което ще скъса някой обръч и ще стане авария като съдът започва да пропуска виното.
Съветваме винарите да не бутилират такова вино.
Протичането на вторична алкохолна ферментация ще се ускори, като се повиши температурата в съда. Може да постигнете това по следния начин: ако имате 100 литра вино, загрейте 30 литра при температура 40 градуса и ги прибавете към цялото количество. Така температурата на цялото вино ще стане около 25 градуса - тя е достатъчна за възстановяване протичането на ферментацията до край. В помещението, където е бурето, не бива да е под 20 градуса.
Вината, претърпели вторична алкохолна ферментация, трябва да проточите и прибавите по 1 грам за литър 6-процентова серниста киселина. По-нататък ще ги избистрите, филтрирате и накрая ще ги бутилирате.
Основният начин за размножаване на палмите е чрез семена. При отделните видове срокът за поникване е изключително разнообразен. За едни може да е 14 дни, а за други - до 4 години. В периода от 1 до 5-...
Сливовата щитоносна въшка е най-опасният неприятел на сливата, но напада и другите овощни видове - лозата, френското грозде, някои горски дървета - акация, бук, леска. Развива едно поколение годишно. ...
Може да сте чули, видели или прочели, че градинската лобода се засява в ранна пролет. Вярно е. Но е също вярно, че в градините никнат самозасели се семена от предната година. Това е достатъчно да ви у...
Картофената мана е една от най-опасните болести по доматите. Тази година тя получи значително разпространение и унищожи доматите в много зеленчукови градини. Причинител на болестта е гъбата Phytophtho...