Късните краставици – корнишоните най-често се отглеждат на площи, които са освободени от ранните пролетни култури - зелен фасул, зелен грах, ранни картофи, ранно зеле и др.
Площта се подготвя веднага след прибирането на основната култура. Внася се комбиниран тор – азот - 20%, фосфор - 20%, калий - 20%/. За един декар са необходими 20-25 кг. Ако предшествениците са били ранни пролетни култури, мястото се почиства от растителните остатъци и се обработва на дълбочина 15-20 см. Ако е много сухо, преди обработката почвата се навлажнява най-добре чрез дъждуване. След това се обработва, култивира на дълбочина 8-10см и се профилира за сеитба на висока равна леха. Ако поливката не е възможна след обработката мястото се фрезова и профилира. Полива се гравитачно по оформените бразди.
Сеитбата е от 20-25 юни до към 20 юли
Семената на корнишоните се засяват директно на дълбочина 4-5см. Това може да се прави в продължение на цял месец от 20-25 юни до към 20 юли. Сеитбата може да е в редове, между които оставят 80 см, като растенията трябва да са на 8-10см едно от друго в реда.
Растенията могат да се прикрепват на телена конструкция. Така по-добре ще се опазят от болести и неприятели, улеснява се ръчната беритба и се удължава беритбения период. Площта обаче трябва да е много добре защитена от ветрове чрез огради, кулисни растения /царевица и др./, дървета. Особено важна е водата. Поради високите температури и ниската относителна влажност през цялата вегетация, поливките зачестяват през 2-3 дни. Не допускайте почвата да се засуши и да увехнат растенията, защото това ще съсипе реколтата.
Градинският фасул обича мек, прохладен и влажен климат. Не понася сухи, силни ветрове и големи горещини. Въздушната суша предизвиква окапване на цветовете и малките завръзи. Обича светлината, но и п...
Болестта е повсеместно разпространена в култивационните съоръжения и зеленчуковите градини. Тя може да се появи още по семеделите, а след това се нападат листата, листните дръжки и стъблата, като по ...
По всички надземни части -листа, листни дръжки и стъбла на краставиците, дините, пъпешите и тиквите се образуват белезникави петна, покрити с бял прашест налеп, който се разраства и за кратко време об...
Ако някой смята, че грижите за ягодите започват през пролетта, то той греши. За ягодите опасно е измръзването, а напролет загиналите не могат да се съживят. Истина е, че ягодата, има ли снежна покрив...