Градина » Целина, засята февруари, ще е готова през юли

 Целина, засята февруари, ще е готова през юли

Ако си засеете целина в началото на февруари в топъл парник, ще имате готов зеленчук през лятото – юли-август. Трябва да знаете, че семената никнат много бавно. За да се ускори поникването, може да ги потопите за 1-2 секунди в кипяща вода. След това не ги подсушавайте, а ги оставете да уътят. Така младите растения ще се покажат 8-10 дни по-рано.
Семената са много дребни, за да поникнат равномерно, по- добре е да ги смесите предварително с пясък. За 1 кв. м. парник са необходими 1-1,5 г, това е достатъчно за 100 кв. м целина. Разпръснатите семена се покриват с пресят добре угнил оборски тор, пластът да е около 0,5 см. Целината е студоустойчива и кълновете й издържат до минус 4 - 5°С, но за да поникне, трябва да е топло - около 25°С. Понеже зеленчукът е силно влаголюбив, почвата трябва да бъде непрекъснато влажна. Но не мокра!
Поникнат ли растенията, температурата не трябва да е по висока от 18-20°С. Ако по-голямата топлина се съчетае и със засушаване, стръковете ще стрелкуват, т.е. ще образуват цветоносни стъбла. Ако отглеждате растението по правилата, през първата година то ще образува листна розетка и коре-ноплод. Онези, които оставите в градината да презимуват, на втората година ще изкарат цветоносно стъбло.

Автор: Донка Петкова

Представяме Ви:

Произведете собствен разсад за лози

Ако искате да размножите асма или лоза от определен сорт, използвайте пръчките за директно засаждане или за да се снабдите с калеми за присаждане. За предпочитане е да го сторите есента, преди големит...

Условия за срастване на присaдената пъпка

Лятото е времето за така нареченото присаждане на спяща пъпка. Спяща, защото не се развива веднага, а едва напролет. За направата на Т-образния отрез, за изрязването на пъпката от калема и вмъкването ...

Късните домати са истинско предизвикателство

Зреят през септември и продължават до първия мраз. Недозрелите почервеняват до Коледа в закрито помещение, ако са откъснати преди сланата. Зелените влизат в туршиите. За късно производство се избира...

Листното торене си има своите особености

Листното торене е практика, която се прилага по време на вегетацията на зеленчуковите, овощните култури, цветните култури и лозята. То цели да се внесат допълнителни хранителни вещества в лесно достъ...

Начало