Градина » Подгответе се да засеете захарната царевица

 Подгответе се да засеете захарната царевица

Много добрите вкусови качества и голямата хранителност на захарната царевица я правят една от най-разпространените и предпочитани култури. Отглежда се заради семената, които имат значителна калорична стойност. В млечна зрялост те съдържат големи количества захари, белтъчини и мазнини, протеини и сравнително малко скорбяла.
Захарната царевица може да се отглежда успешно на почти всякакви почви. Най-добри резултати се получават на добре разработени, дълбоки, влагоемни, песъчливо-глинести или глинесто-песъчливи терени. Особено подходящи са наносните почви покрай реките. На такива места тя развива мощна коренова система на голяма дълбочина, което й дава възможност да използва влагата и хранителните вещества от по-долните почвени пластове.
Торенето с пресен оборски тор, внесен преди дълбоката есенна оран в обем 300-400 кг на 100 кв. м влияе положително. Добре е напролет преди сеитбата да се добавят по 1-1,2 кг амониева селитра и 1-1,5 кг на 100 кв.м. троен суперфосфат. Това торене увеличава чувствително добива и подобрява качеството на продукцията.
Захарната царевица е топлолюбиво растение. Краткият й вегетационен период дава възможност да се засява по-късно и върху площи, намиращи се на по-висока надморска височина.
При извършване на сеитбата минималнатга температура на почвата трябва да бъде 10-12 градуса на дълбочина 8-9 см. При по-ниска температура поникването протича бавно. Необходими са по-високи температури не само в периода на поникването, но и в първите фази от развитието й.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Настанете дамското сърце на балкона

От средата на май до втората половина на юни в градините може да видите ажурно храстче с розови цветове с необичайна форма, напомнящи стилизирано изображение на сърце. За това му сходство растението е...

Защо не стават репичките

Начинаещите градинари често се жалват от това, че в техните лехи не растат репичките. Трябва да се знае, че старите и нетипични по окраска и форма семена на тази култура, а също и дребните, не дават к...

Ако ширата не ще да закипи

Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...

Изберете място за сливова градина

При преценяването на едно място дали е подходящо за създаване на сливова градина първоначално трябва да се ориентираме по наличността и състоянието на някои диви сливови овошки, които растат наблизо. ...

Начало