Градина » Подгответе почвената смес за парника

 Подгответе почвената смес за парника

Краят на есента е времето, в което трябва да подготвите почвата за парниците. Тя ще ви е нужна за семената на ранните зеленчуци, които се сеят през януари и февруари за разсад.
Добрата парникова пръст се приготвя от равни части угнил оборски тор и почва. При тежка, глинеста почва, прибавете и малко чист речен пясък. Тогава съотношението почва-тор-пясък може да бъде 1:1:1 или 1:2:1. Когато почвата е песъчлива, се лишете от пясъка. Повече угнил оборски тор се прибавя, когато почвата е бедна. Освен това влагането на тор в парниковата пръст я прави по-рохкава, по-влагоемна и по-въздуходостъпна. Затова ако имате торф, го вложете в парниковата пръст, защото той ще подобри физичните й качества, без да я обогатява с хранителни вещества.
Най-подходяща почва за парници е глинесто-песъчливата чимовка. Не вземайте обаче почва от местата, където през последните години са расли зеленчуци, защото можете да внесете зарази на различни болести. За да е фина парникова пръст, отстранете едрите примеси, и пресейте преди да смесите.
Приготвената почва се съхранява под навес или на куп, покрит с полиетиленово фолио. Тя трябва през време на съхраняването и преди да се използва в парниците да се държи влажна. По този начин се запазва и размножава почвената микрофлора, която прави хранителните вещества в пръстта достъпни за растенията.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Подгответе парника за тиквичките

За ранно производство на готварски тиквички трябва да подготвите култивационните съоръжения. Този начин на отглеждане е широко разпространен в България. Това позволява да се удължи периодът на консума...

Как да се грижим за гергините

Грижите за гергините не са сложни, важно е обаче да отчитате някои нюанси. Преди всичко те са топло- и светлолюбиви растения. За тяхното отглеждане са нужди просторни, слънчеви и защитени от студенит...

Хубавата анасонлийка е двойно препечена

Веднага трябва да се изварят ферментиралите плодови каши. Ако се забавите много, е вероятно да вкиснат или да плесенясат, а алкохолът ще излети. Обикновеното алкохолно съдържание на този материал е 3-...

Подхранете доматите за последен път

През последните две десетилетия основен дял от площта на средно ранните домати вземат нискостъблени (детерминантни) сортове. Те имат сравнително по-дълъг вегетационен период от другите зеленчуци -150-...

Начало