Краят на есента е времето, в което трябва да подготвите почвата за парниците. Тя ще ви е нужна за семената на ранните зеленчуци, които се сеят през януари и февруари за разсад.
Добрата парникова пръст се приготвя от равни части угнил оборски тор и почва. При тежка, глинеста почва, прибавете и малко чист речен пясък. Тогава съотношението почва-тор-пясък може да бъде 1:1:1 или 1:2:1. Когато почвата е песъчлива, се лишете от пясъка. Повече угнил оборски тор се прибавя, когато почвата е бедна. Освен това влагането на тор в парниковата пръст я прави по-рохкава, по-влагоемна и по-въздуходостъпна. Затова ако имате торф, го вложете в парниковата пръст, защото той ще подобри физичните й качества, без да я обогатява с хранителни вещества.
Най-подходяща почва за парници е глинесто-песъчливата чимовка. Не вземайте обаче почва от местата, където през последните години са расли зеленчуци, защото можете да внесете зарази на различни болести. За да е фина парникова пръст, отстранете едрите примеси, и пресейте преди да смесите.
Приготвената почва се съхранява под навес или на куп, покрит с полиетиленово фолио. Тя трябва през време на съхраняването и преди да се използва в парниците да се държи влажна. По този начин се запазва и размножава почвената микрофлора, която прави хранителните вещества в пръстта достъпни за растенията.
Пролетта на миналата година прерязах всички върхове от клоните на плододаващите овощни дръвчета /около 5-6 годишни/, с цел да не израстват много високи. До есента от всички прерязани клони израстнах...
Геогенантусът (Geogenanthus) е изключително красиво, но капризно растение. Отнася се към сем. Commelinaceae. Родът е малък, включва само 4 вида, от които като декоративни се отглеждат два: вълнист ге...
На първо място, трябва да следите дали се появяват издънки под мястото на присаждане, които бързо и обилно могат да се развият. Те трябва задължително да се премахват, иначе могат да угнетят културния...
Бистротата на виното се получава по два пътя. При първия се изчаква самоизбистряне, което е бавно и несигурно. Вторият предвижда вкарване във виното на чужди безвредни вещества (бистрители). Те образу...