Градина » Бамята е готова за бране

 Бамята е готова за бране

Няколко дни след като мине цъфтежът на бамята, може да късате малките завръзи. Достатъчно е да са с дължина 3-5 см. В тази си фаза те притежават характерната консистенция и аромата на този зеленчук. В много ястия се слага бамята, но в гювеча тя е задължителното присъствие.
Растението е отглеждано масово от древните египтяни. Сега заема доста големи площи в арабските страни. В България е пренесена от Мала Азия. По-големи насаждения има в Горнооряховско, Пловдивско, Пазарджишко.
Бамята е една от най-топлолюбивите зеленчукови култури. За да поникне, трябват поне 20 градуса. При сухо и горещо лято дава богата реколта и тогава се бере всеки ден. За растежа е необходима и обилна светлина, на сянка не става. Богатите почви и поливането също са сред задължителните условия. Без вода растенията остават дребни, добивът е слаб, а получените плодове са с лошо качество.
Може да си запазите бамя за зимата сушена. Нанижете на конец плодовете, потопете за няколко секунди във вряла и подсолена вода. После изцедете и окачете на сенчесто, сухо и проветриво място.
През този месец задължително подхранете бамята със смес от равни количества амониева селитра и калиев тор. Така ще стимулирате растежа, ще се образуват нови цветове и плодове.

Сортовете

Каваклийската бамя е най-ранният местен сорт. Плодовете са готови десетина дни по-рано. Наричат я още черна, дребна бамя. Растенията са 2-2,2 м високи, стъблото е покрито с остри зелени космици. Плодовете в техническа зрелост са къси, дебели и издути, тъмнозелени, имат остри, груби космици. Семената са обли, масленозелени, гладки или окосмени. Плодовете на сорта може да се сушат за зимата.
Лясковската (Цариградска бамя) е най-от-глеждана у нас. Сортът е средно ранен. Растенията са високи 1,2-1,5 м, имат 4-5 разклонения. Цветовете са по-едри от каваклийската бамя, а плодовете в техническа зрелост са по-дълги (5-7 см), тънки, нежни и крехки и по-бавно загрубяват. Семената са сравнително едри, гладки, тъмнозелени.
По-ограничено се отглежда Пловдивска (Червена) бамя, която е сравнително ранен сорт, също дава високи добиви. Стъблото е светло-червено, достига до 1 м височина. Листата са също светлочервени. В техническа зрелост плодовете са дълги 4-5 см, по-дебели са от на Лясковската бамя.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Закалете патладжаните

В началото на май се пристъпва към закаляване на разсада на патладжаните, т. е. те се "привикват" към външния въздух. Когато температурата се повиши над 15 градуса, растенията се изнасят на открито и ...

Избавете се от калта във виното

След приключване на бурната алкохолна ферментация във виното протича и тиха и виното започва спонтанно да се избистря. На дъното на съда се образува различна по обем утайка, която повечето стари винар...

Късният зелен фасул става за 55 дни

За късно производство на зелен фасул се избира почва чиста от плевели и осигурена с поливна вода. За предпочитане са глинесто-песъкливите, леките черноземи,речните наносни и богатите на вар почви. Не ...

Капризни ли са зеленчуците?

Производството на зеленчуци не е сложна дейност, но изисква някои познания и умения, които дават възможност за точното спазване на технологичния процес. Всичко трябва да бъде извършено на подходящото ...

Начало