Градина » Торенето има своите тънкости

 Торенето има своите тънкости

Градинарите често внасят минералните торове, без да обърнат внимание на времето. А трябва да се знае, че в студ подхранването има незначителен ефект. Причината за това е, че хранителните вещества трудно постъпват в корените. При повечето зеленчуци кореновата система работи добре, когато температурата на почвата е над 10 градуса.
Капчици от разтворените във вода минерални торове при поливане с лейка понякога попадат върху листата. Тогава има опасност от пригори. Златно правило е, че при подхранването разтворът трябва да пада върху почвата. Забележите ли капки върху листата, незабавно налейте в лейката чиста вода и ги измийте.
Често се наблюдава увяхване и дори гибел на растенията след подхранване в суха почва. Ето защо първо трябва да се полее, а след това да се внесат торовете.
Ако по външния вид на растенията се вижда, че хранителните вещества са достатъчни, при подхранването трябва да се намали дозата. В случай че растенията се развиват лошо, имат бледи листа, дозата може да се увеличи.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Ароматна фрезия цъфти през януари

Фрезията е красивоцъфтящо растение с ароматни цветове. Височината й е от 30 до 60 см. Цветовете са с диаметър до 6 см, с най-разнообразна окраска: бяла, жълта, розова, червена, оранжева, лилава, виоле...

Сега се сее зелето, което пълни кацата

Сега е време за сеитба на късното зеле. Използват се различни сортове. Кьосе 17 е с вкусни зелки, подходящи за кисело зеле, но е много чувствително на мана. Балкан е най-разпространеният у нас сорт за...

Защо е необходимо да се използва разсад?

Много зеленчукови култури се отглеждат чрез разсад. Семената им се засяват не на постоянно място, където се формират растенията, а в култивационни съоръжения или в открити лехи. Така на малка площ се ...

Присадете диня на кратуна

Голяма част от любителите градинари присаждат дини върху кратуни. Благодарение на това се запазват много стари местни сортове растения и до днес. В случая се постига по-ранно узряване на дините и уве...

Начало