Сусамът е една от най-древните подправки и едно от първите отглеждани за семена растения. Той е бил използван още преди хилядолетия, като и досега остава една от главните високо маслени култури.
Сусамът е най-топлолюбивата култура в нашата страна. Развива се интензивно при температура 18-20 градуса. Оптимална температура за растежа и развитието му е 25-30 градуса. Сусамът е светлолюбива растение, изисква къс ден, но с интензивно слънчево греене. На сянка растенията дават нисък добив. Сухоустойчива култура е, но с изисквания към влагата. Необходима му е вода за поникването, по време на цъфтежа и оформянето и нарастването на кутийките, период, който е сух в нашата страна. Затова трябва да се отглежда с напояване. Сусамът изисква рохкави, топли пови, запасени с влага и с хранителни вещества. Не са подходящи тежките, засолени, заблатени терени с близка подпочвена вода и образувалите кора.
Вегатационният период на сусама в зависимост от сорта и технологията на отглеждането варира от 30 до 90 дни. Може да се отглежда и като втора култура.
След поникването растенията се развиват бавно и не понасят засенчване. Период на бързо нарастване настъпва преди цъфтежа. Той е твърде продължителен (40-45дни). С такава продължителност е и периодът от оплождането до узряването на семената. След узряването плодовете се разпукват и при ненавременното прибиране загубите са големи.
Готварските тиквички не са особено претенциозни и са много подходящи за форсаж. За тази цел се нуждаят само от полиетиленово покритие под формата на тунел. За такова ранно производство семената се зас...
Акалифата (Acalypha) е от цветята, които грабват от пръв поглед. Родът е многочислен и включва около 450 вида от семейство Млечки. Всичките произхождат от тропиците на Индия и Полинезия. Най-популярна...
Цъфтящите орхидеи се нуждаят от опори, за да могат цветоносите да се справят с тежестта на цветовете и да не се счупят. Тези тропически красавици обичат топлината и се чувстват добре при температура п...
По своите хранителни качества лещата може да замени хляба, различните видове балур и грис, а в значителна степен и месото. В белтъка на семената й се съдържат почти всички незаменими аминокиселини, не...