Салатното цвекло има широко приложение, тъй като освен кореноплодите за храна се използват и листата. То не е особено взискателна за отглеждане култура, но си има свои специфични особености. Грижите, които трябва да полагате са поливане, окопаване, подхранване, прореждане и борбата с плевелите.
Салатното цвекло се подхранва и при интензивното нарастване на кореноплода с 2-З кг азот на 100 кв.м под формата на амониева селитра. Реагира много добре на подхранване с органични и калиеви торове при последното разрохкване, съчетано с поливане на растенията.
За осигуряване на добър добив е необходимо поддържане на висока влажност от около 80%. Ако почвата в градината ви е по-лека, се правят по-чести поливки, но с по-малко количество вода, а при тежки почви - по-рядко. Един месец преди изваждане на кореноплодите поливките се прекратяват, за да се запазят кореноплодите качествени.
Поради това, че салатното цвекло е чувствително на ниски температури и понижението на температури под минус 2-3 градуса причиняват измръзване на главите, прибирането им трябва да стане до настъпването на големите студове наесен - втората половина на октомври. В домашните градини се извършва ръчно. След това листата изрязват до челата, кореноплодите се сортират и се поставят веднага за временно или постоянно съхранение. И най- малкото завяхване на кореноплодите влошава качеството им и намалява съхраняемостта им.
Ябълковият плодов червей презимува като възрастна гъсеница под старата напукана кора, в пукнатините на подпорите, в плодохранилищата, амбалажа и в почвата, близо до повърхността и до стъблата на овошк...
За производството на късни домати семената се засяват в открити лехи в периода 25 май - 5 юни. Почвата се обработва предварително, да е рохкава, влажна и наторена с органични и минерални торове. Доза ...
Ако до 20 септември засеете семена от репички, ще имате стандартни кореноплоди към края на октомври. Решите ли да отгледате късни репички, изберете площи с рохкава, чиста от плевели почва. Добре е д...
Бялото гниене е често срещано заболяване по чесъна. Болестта започва да се наблюдава на полето и след това при съхранение. На полето се наблюдават отделни растения, които изостават в развитието си и д...