Градина » Късният зелен фасул става за 55 дни

 Късният зелен фасул става за 55 дни

За късно производство на зелен фасул се избира почва чиста от плевели и осигурена с поливна вода. За предпочитане са глинесто-песъкливите, леките черноземи,речните наносни и богатите на вар почви. Не понася близка подпочвена вода, заблатяване или засолени почви. Не търпи сухи и силни ветрове и атмосферно засушаване. Особено чувствителни са цветовете и младите завръзи, които в такива условия увяхват и окапват. Зеленият фасул, е вла-голюбив и има най-голяма нужда от вода, когато масово цъфти и плододава.
След като сте определили мястото за късния зелен фасул изберете сорта. Подходящи са Старозагорски чер и Лоди, с плоски зелени бобове, и Никос, който е с кехлибарено-жълти чушки. Периодът на развитие до първата беритба е 45-55 дни. Сее се от втората половина на юни до средата на юли на 60 см между браздите, а в реда на 8-10 см между бобовете. При гнездовото отглеждане 4-6 семена се пускат във всяко гнездо, което е на 40 см едно от друго и на 60 см между редовете. Дълбочината на засяване е 4-6 см. При суха почва желателно е 2-3 дни преди сеитбата да се извърши поливане.

Полива се често, но с мярка

Семената поникват по-бързо, ако е влажно. До началото на цъфтежа поливките се извършват през 10-12 дни. След това нуждата от вода се увеличава и се полива през през 6-7 дни. Не трябва да прекаляваме. Излишната вода не бива да се застоява във вадите. Тя влошава развитието на кореновата система и създава условия за развитие на антракноза. Първото окопаване заедно с подхранване (15-20 г/кв.м амониева селитра) се извършва, когато растенията достигнат височина 6-7 см. По-скоро се разрохква плитко и внимателно, за да не се наруши целостта на кореновата система.

Автор: Мария Манолова

Представяме Ви:

Бодливото грозде дава плодове 30 години

Този овощен вид е сравнително по-нов, но е познат още на старите гърци и римляни. В България бодливото грозде е пренесено от Западна Европа и днес има около 10 сорта. Плодовете са полезни при стомашно...

Изберете подходящо място за розите

При нашите климатични условия розата не проявява капризи и редовно достига до цъфтеж. Има обаче подробности, с които трябва да се съобразявате. Отрицателно влияние върху цъфтежа може да окаже типът ...

Искате ли вашите тикви да са най-големи?

Сега е моментът да започнете подготовката за тяхното отглеждане. Много добре ще е да изберете за тях място, на което сте отглеждали през тази година домати, пипер, краставици, патладжан или фасул. Сег...

Килата е истинско бедствие за зелето

Причинителят на болестта кила (гуша) е патогенна гъба, която се развива в почва с кисела реакция. Особено чувствително е китайското зеле. По корените се развиват тумори. Отначало са бели, по-късно пож...

Начало