Подгответе си разсад за цветно зеле
Цветното зеле се разделя на две разновидности - карфиол и броколи. За нашите почвено-климатични условия най-подходящо е отглеждането им като есенна култура. При добра агротехника в по-хладни райони карфиолът може да бъде отгледан и като пролетна култура, докато броколите най-успешно се отглеждат като късна есенна култура. Оптималната температура за развитието на цветните глави при карфиола е 18-20 градуса, а за броколите около 16 до 24 градуса. И двете култури се отглеждат при поливни условия и много добре реагират на дъждуване. При високи температури над 25 градуса, карфиолът усилено развива листна маса и главите стават рехави, а броколите започват да прорастват и да цъфтят.
Грижите по отглеждането
Отглеждането и на двете култури става чрез разсад, както при зелето. Най-подходящ период за сеитбата на карфиол за късно производство е през втората половина на месец май, а на броколи до към 10-15 юни. Засяването се извършва в открити лехи, добре наторени с угнил оборски тор, предварително полети, разпръснато. Разсадът не бива да се оставя да се засуши и постоянна грижа трябва да бъде поддържането на оптимална почвена влажност. Разсаждането се извършва след 35-40 дни, когато растенията развият 5-6 листа. За карфиола това става до към 10-ти юли, а за броколите към края на месеца. Отглеждането е на бразди с разстояния 65-70 см, а между растенията 40-45 см за карфиола и 35-40 см за броколите. Дълбочината на засаждането е до първия лист и веднага след това се полива обилно. За да се осигури прихващането, след 3-4 дни отново се полива. Грижите през вегетацията - окопаване, загърляне и подхранване са както при главестото зеле. Почвата трябва да се поддържа рохкава и влажна. През месец август растенията усилено нарастват и се нуждаят от редовно поливане и при възможност дъждуване. Много добре им се отразява подхранването с оборски тор, размит в поливната вода (100-150 кг на 100 кв.м). Карфиолът реагира на пряката слънчева светлина и при сортове които не се самозасенчват, се налага покриване на цветните глави с част от листата.
Прибирането
Реколтата е готова за прибиране през септември - октомври. Главите на цветното зеле се отрязват с 5-6 розетни листа, а броколите с 10-12 см от стъблото. След отрязването на централната част на стъблото, се образуват по-малки главички от страничните пъпки, което е особено усилено при някои сортове броколи и може да се получи продукция до късна есен. От страничните разклонения може да се получи добив колкото от централните глави.
Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА