Цветното зеле се разделя на две разновидности - карфиол и броколи. За нашите почвено-климатични условия най-подходящо е отглеждането им като есенна култура. При добра агротехника в по-хладни райони карфиолът може да бъде отгледан и като пролетна култура, докато броколите най-успешно се отглеждат като късна есенна култура. Оптималната температура за развитието на цветните глави при карфиола е 18-20 градуса, а за броколите около 16 до 24 градуса. И двете култури се отглеждат при поливни условия и много добре реагират на дъждуване. При високи температури над 25 градуса, карфиолът усилено развива листна маса и главите стават рехави, а броколите започват да прорастват и да цъфтят.
Грижите по отглеждането
Отглеждането и на двете култури става чрез разсад, както при зелето. Най-подходящ период за сеитбата на карфиол за късно производство е през втората половина на месец май, а на броколи до към 10-15 юни. Засяването се извършва в открити лехи, добре наторени с угнил оборски тор, предварително полети, разпръснато. Разсадът не бива да се оставя да се засуши и постоянна грижа трябва да бъде поддържането на оптимална почвена влажност. Разсаждането се извършва след 35-40 дни, когато растенията развият 5-6 листа. За карфиола това става до към 10-ти юли, а за броколите към края на месеца. Отглеждането е на бразди с разстояния 65-70 см, а между растенията 40-45 см за карфиола и 35-40 см за броколите. Дълбочината на засаждането е до първия лист и веднага след това се полива обилно. За да се осигури прихващането, след 3-4 дни отново се полива. Грижите през вегетацията - окопаване, загърляне и подхранване са както при главестото зеле. Почвата трябва да се поддържа рохкава и влажна. През месец август растенията усилено нарастват и се нуждаят от редовно поливане и при възможност дъждуване. Много добре им се отразява подхранването с оборски тор, размит в поливната вода (100-150 кг на 100 кв.м). Карфиолът реагира на пряката слънчева светлина и при сортове които не се самозасенчват, се налага покриване на цветните глави с част от листата.
Прибирането
Реколтата е готова за прибиране през септември - октомври. Главите на цветното зеле се отрязват с 5-6 розетни листа, а броколите с 10-12 см от стъблото. След отрязването на централната част на стъблото, се образуват по-малки главички от страничните пъпки, което е особено усилено при някои сортове броколи и може да се получи продукция до късна есен. От страничните разклонения може да се получи добив колкото от централните глави.
Зеленчуковите култури поначало имат мощна коренова система, защото тя трябва да извлича от почвата много хранителни вещества. Все пак има култури с по-дълбоки и с по-плитки корени. В първата група с...
Различни, систематично близки видове гъби (Oidium, Erysiphe) причиняват брашнеста мана по някои цветя - хортензия, циклама, хризантема, примула, бегония, делфиниум и др. Кротонът също се напада от бра...
Често съветваме винарите да използват серниста киселина и вероятно поради това са доста въпросите дали това химично съединение не е вредно за човешкия организъм. Сернистата киселина е една от форми...
Тиквата е една от малкото култури, които не страдат от много вредители, но и тя не е пощадена от природата, защото болестите, които я нападат, може напълно да съсипят реколтата. Най-вредоносна е...