Градина » Празът се нуждае от много грижи

 Празът се нуждае от много грижи

Празът е една от най-старите зеленчукови култури. Произхожда от средиземноморските райони и Западна Азия. Отглежда се и се консумира в почти всички европейски страни както в прясно състояние, така и под формата на различни супи и ястия. Той съдържа значителни количества витамини, органично свързана сяра и фосфорна киселина.
След като е засаден разсада на постоянното си място, грижите продължават. През вегетацията се окопава няколко пъти, за да се унищожат плевелите и почвата да се разрохква с цел да проникне достатъчно въздух до кореновата система. Окопаването се прави плитко на 4-5 см. Прекопава се след поливане и просъхване на почвата. Полива се често и до късно през есента. Не трябва да се допуска засушаване, защото се потиска развитието на растенията, влошава се качеството и добивът намалява. Добре е през септември да изрежете листата му.
Празът се подхранва с азотни торове 1-2 пъти, с по 1-1,5 кг на 100 кв.м. Полезна е и поливката с размит оборски тор. Прибира се късно през есента, в началото на ноември.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Нова къпина от двора на приятел

Ако имате намерение да направите голямо насаждение от културна къпина, на която хубавото е, че няма бодли, естествено е да потърсите посадъчен материал от разсадник. За любителски нужди обаче можете д...

Как да се спасим от черното краче?

Сега е времето, когато стопаните подготвят разсад за градината. Много често обаче той загива от коварна болест. Стъблото на поразените растения потъмнява около почвата и стръковете полягат. Описан...

Дойде време за късните корнишони

В почти всяка градина се отглеждат краставици за салата или за туршия. За да се развиват добре растенията обаче, стопанинът трябва да познава техните изисквания и да ги осигурява навреме. Краставиците...

Брашнеста мана мори краставиците

Болестта е повсеместно разпространена в култивационните съоръжения и зеленчуковите градини. Тя може да се появи още по семеделите, а след това се нападат листата, листните дръжки и стъблата, като по ...

Начало