Градина » Празът се нуждае от много грижи

 Празът се нуждае от много грижи

Празът е една от най-старите зеленчукови култури. Произхожда от средиземноморските райони и Западна Азия. Отглежда се и се консумира в почти всички европейски страни както в прясно състояние, така и под формата на различни супи и ястия. Той съдържа значителни количества витамини, органично свързана сяра и фосфорна киселина.
След като е засаден разсада на постоянното си място, грижите продължават. През вегетацията се окопава няколко пъти, за да се унищожат плевелите и почвата да се разрохква с цел да проникне достатъчно въздух до кореновата система. Окопаването се прави плитко на 4-5 см. Прекопава се след поливане и просъхване на почвата. Полива се често и до късно през есента. Не трябва да се допуска засушаване, защото се потиска развитието на растенията, влошава се качеството и добивът намалява. Добре е през септември да изрежете листата му.
Празът се подхранва с азотни торове 1-2 пъти, с по 1-1,5 кг на 100 кв.м. Полезна е и поливката с размит оборски тор. Прибира се късно през есента, в началото на ноември.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Не присаждайте ябълка върху саморасла подложка

В овощарската практика е прието ябълковите сортове да се облагородяват на семенни подложки, както и върху клоновите вегетативни подложки, районирани за страната. Семеначетата се получават от семена ...

Познавате ли циклантерата?

Циклантерата (Cyclanthera pedata) принадлежи към семейство Тиквени, като родът наброява от 5 до 8 вида, разпространени в Южна и Централна Америка. Това е едно- или многогодишна тревиста лиана, която с...

Как да си отгледате рамбутан

Рамбутанът (Nephelium lappaceum) е плодно дърво от Малайския архипелаг и Югоизточна Азия. Обикновено е висок 6-7 м, макар че понякога достига и до 20. Листата му са перести, а цветчетата – малки, събр...

Грижите за праза започват веднага след засаждането

Празът се засажда обикновено чрез предварително произведен разсад на фитарии на разстояние 20 х 15 см и на дълбочна 3-4 см. Веднага се полива. Няколко дни след засаждането посевът се преглежда и ако...

Начало