Градина » Отделете място и за лобода

 Отделете място и за лобода

За храна се използват листата, младите разклонения и върховете на стъблото. Тя е богата на витамин С (93,6 мг%), белтъчини и минерални соли. Известна е и като лечебно средство срещу някои стомашни заболявания.
Отглежда се лесно, защото не е взискателна към почвата. Засява се сега в градината или на полето в редове, на 30-35 см разстояние един от друг. Поникналите растения се прореждат на 25-30 см между тях. На богати и плодородни почви, ако навреме поливате, окопавате и подхранвате, ще получите висок добив и качествена продукция.
Засяването се извършва на етапи - през 10 дни и може да продължи до настъпването на сухо и горещо време през юли и август. Така ще имате зелени растения по-дълго време.
Когато ни потрябва лободата, просто откъсваме листата и оставяме стъблото да расте и да образува нови. Но може да отрежем цялото растение, след като достигне височина 30-40 см.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Засейте си тиквички след ранните картофи

Тиквичките, засадени през май, са вкусни и предпочитани, но през есента са любим зеленчук. Те са ценна и диетична храна. Възможно е да се отглеждат като втора култура на освободените площи от ранни до...

Предизвикайте аянията да цъфне по-рано

Тихоокеанската аяния (Ajania pacifica) е популярна е още като „сребристо-златна хризантема". Родът включва около 30 вида, разпространени в Централна и Източна Азия. Това са многогодишни растения с раз...

Краставиците излизат навън

За средноранното полско производство краставиците се сеят на постоянно място през май, тогава, когато няма опасност от понижаване на температурите. Късните краставици за приготвяне на зимнина се сеят ...

Основни правила за съхраняване на плодовете

Овощните дървета са отрупани с плодове, но важно е да има и за зимата. Как ще ги съхраним при домашни условия зависи от нас. Още отсега трябва да огледаме помещението, в което ще ги оставим да лагер...

Начало