Градина » Пригответе си отсега пръстта за парниците

 Пригответе си отсега пръстта за парниците

Това се налага, тъй като семената за производство на разсад за ранните зеленчуци се сеят през януари и началото на февруари, когато почвата може да е доста мокра и негодна за приготвяне на парниковата пръст. Ето защо добрият стопанин още от есента приготвя необходимата му за новия сезон почва.
Добрата парникова пръст се приготвя от равни части угнил оборски тор и почва. Ако обаче почвата, с която разполагате е тежка, глинеста, трябва да се прибави и чист речен пясък. Тогава съотношението почва – тор – пясък може да бъде 1:1:1. Повече угнил оборски тор се прибавя, когато почвата е бедна. Освен това влагането на тора в парниковата пръст я прави по-рохкава, по-влагоемна и по-въздуходостъпна. За тази цел там където има торф може да се вложи при направата на парниковата пръст, защото подобрява физическите й качества, без да я обогатява с хранителни вещества.
Най-подходяща почва за направа на парниковата пръст е глинесто-песъчливата чимовка. Не бива да се използва почва от места, където през последните години са били отглеждани зеленчуци, защото тя носи типичните за тези култури зарази.
За да се отстранят по-едрите примеси в компонентите, влизащи в състава на парниковата пръст – почва, тор и пясък, същите предварително се пресяват, след което се смесват.
Така приготвената почва се съхранява под навес или на куп, покрит с полиетиленово фолио. Тя трябва през време на съхраняването и преди да се използва в парниците, да се държи постоянно влажна, за да се съхранят полезните микроорганизми.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Запознайте се с розовата ябълка

Розовата ябълка (Syzygium jambos, Eugenia jambos, Jambosa jambos) с нищо не напомня ябълката, нито по формата на дървото, нито по формата на своите плодове. Тя идва от Източна Индия. Дървото на розова...

Защо пожълтяват листата на лозите?

Понякога рано през пролетта, след развитието на лозите, а в други години по-късно през юли-август се наблюдава жълтеене на листата. През първата година от засаждането то се проявява слабо и в по-късно...

Плодовете също дишат

Дишането е процес, при който се разпадат въглехидратите в плода, защото се отделят въглероден двуокис и вода. При повишение на температурата с 10 градуса дишането се ускорява 2-3 пъти, а това съкращав...

Зелето се засажда в края на май

Сортовете зеле, предназначени за средноранно производство се отличават с по-продължителен вегетационен период, средно от 120 до 180 дни. Отглежда се в открити лехи. Семената се засяват в началото на м...

Начало