Ако в началото на ноември сте засели семената на краставиците за есенно-зимно (ранно) производство, в края на декември ще берете първите плодове. При добро гледане чак до края на юни ще имате пресни зеленчуци.
Оранжериите могат да се използват през цялата година. Ако се засадят през февруари до началото на март, вегетацията продължава до средата на юли. Това е зимно-пролетното (средно ранно) производство. А ако се използват благоприятните климатични условия през лятото, плододаването започва през септември и към края на ноември може да се зареждат есенно-зимните краставици.
Освен дългоплодните сортове, които основно се ползват за оранжерийно производство, може да изберете и корнишоните, те са подходящи за преработка и за консумация в свежо състояние. За да сте сигурни, че ще получите здрави растения, преди сеитбата обеззаразете семената, като ги накиснете в 3% разтвор на перхидрол за 20 мин, после обилно ги промийте с течаща вода и ги просушете.
Семената се засяват в щайги (4х4 см) или в кофички. За да поникнат, е необходима температура 28-30 градуса. След 3-4 дни растенията се показват. Тогава температурата на въздуха се понижава за 3-4 нощи на 16-17 градуса, което предпазва стръкчетата от изтегляне. Разсадът се пикира, когато котиледоните са се появили, разтворени са и вече са позеленели. Използват се пласмасови саксии с диаметър 12 см. В слънчевите дни температурата трябва да е 22-24 градуса, а в облачните – 20-22 градуса, през нощта – около 19 градуса. Почвата в саксийките също трябва да е с оптимална температура около 20-22 градуса, а влажността на въздуха 80%. Поливайте само със затоплена вода.
През есенно-зимния сезон се използва биотопливо от пшеничена слама. Преди да се извадят от саксийките, растенията се поливат и се поставят в оформените гнезда щом температурата в балите спадне до 29-30 градуса.
За нормалното развитие на корените, а от там и на цялото овощно растение, е необходимо в почвата да има достатъчно хранителни вещества, влага, въздух и топлина. Освен от почвените условия, торенето и ...
За нормалното развитие на корените, а от там и на цялото овощно растение, е необходимо в почвата да има достатъчно хранителни вещества, влага, въздух и топлина. Освен от почвените условия, торенето и ...
Най-важният и най-често практикуван начин за размножаване на сливовите сортове е присаждането. Чрез него се осъществява възпроизвеждане на качествата и признаците на сорта. Най-използваната подложка е...
Поради ограничените площи в дворовете стопаните ги използват уплътнено. След първите култури – ранни картофи, зелен грах, краставици, тиквички, листни зеленчуци и др. можете да настаните краставици ...