Градина » Краставици ще берете от декември до юни

 Краставици ще берете от декември до юни

Ако в началото на ноември сте засели семената на краставиците за есенно-зимно (ранно) производство, в края на декември ще берете първите плодове. При добро гледане чак до края на юни ще имате пресни зеленчуци.
Оранжериите могат да се използват през цялата година. Ако се засадят през февруари до началото на март, вегетацията продължава до средата на юли. Това е зимно-пролетното (средно ранно) производство. А ако се използват благоприятните климатични условия през лятото, плододаването започва през септември и към края на ноември може да се зареждат есенно-зимните краставици.
Освен дългоплодните сортове, които основно се ползват за оранжерийно производство, може да изберете и корнишоните, те са подходящи за преработка и за консумация в свежо състояние. За да сте сигурни, че ще получите здрави растения, преди сеитбата обеззаразете семената, като ги накиснете в 3% разтвор на перхидрол за 20 мин, после обилно ги промийте с течаща вода и ги просушете.
Семената се засяват в щайги (4х4 см) или в кофички. За да поникнат, е необходима температура 28-30 градуса. След 3-4 дни растенията се показват. Тогава температурата на въздуха се понижава за 3-4 нощи на 16-17 градуса, което предпазва стръкчетата от изтегляне. Разсадът се пикира, когато котиледоните са се появили, разтворени са и вече са позеленели. Използват се пласмасови саксии с диаметър 12 см. В слънчевите дни температурата трябва да е 22-24 градуса, а в облачните – 20-22 градуса, през нощта – около 19 градуса. Почвата в саксийките също трябва да е с оптимална температура около 20-22 градуса, а влажността на въздуха 80%. Поливайте само със затоплена вода.
През есенно-зимния сезон се използва биотопливо от пшеничена слама. Преди да се извадят от саксийките, растенията се поливат и се поставят в оформените гнезда щом температурата в балите спадне до 29-30 градуса.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Не забавяйте изваряването на джибрите

Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества следствие тяхното ...

Размножаване на клематиси

Клематисът е една от най-красивите лиани за изграждане на живи плетове. Той е желан за всеки български двор. От него са познати около 25 вида. Кореновата му система е силно развита. Корените са месест...

Картофите сладнеят след настинка

Късните картофи се прибират, когато надземната маса е изсъхнала. Това предполага, че клубените са със здрава кожица и значи ще се съхраняват по-дълго. Подбраните здрави клубени се оставят в тъмно по...

Подгответе дръвчето за присаждане

Определените за преприсаждане овощни дървета трябва да бъдат подготвени. За целта предварително се прави подходяща резитба в короната. В хармонично изградените задачата е лесна: под формата на условна...

Начало