Градина » Лукът вече е за прибиране

 Лукът вече е за прибиране

Ако стане сухо времето, побързайте, след нови дъждове растенията ще подновят вегетацията си
Обикновено към края на юли - началото на август узрява лукът. Времето през тази година не беше от най-благоприятните, затова задължително трябва да се съобразявате със самото състояние на посева. Лукът е готов, когато започват да пожълтяват краищата на листата, след около две седмици омеква и лъжливото стъбло. Тогава цялата листна маса поляга на земята и изсъхва. Не бива да закъснявате с прибирането. Неизваденият навреме лук при дъждовно време има опасност да прорастне наново, защото се подновява вегетацията. Такива луковици трудно се съхранява през зимата. Ако растенията са отгледани на влажна, богата почва или при продължителни валежи, те удължават вегетацията си и закъснява узряването им.
За изваждането на лука е важно времето да е сухо. Ако почвата е полека, ще може да изскубвате растенията на ръка. При по-тежките почви ще трябва внимателно да работите с мотика или със специални вадачки, с които се прерязват корените. Извадените растения се нареждат в две редици до мястото на отглеждането им, така че листата да покриват луковиците на предния ред. По този начин се предпазват от преките слънчеви лъчи и се образуват здрави люспи. Така подготвени, растенията се оставят около една седмица, след което се прибират и сортират. Но ако времето не позволи да останат навън, тогава се пренасят под навес, разстилат се на тънък пласт и когато са изсъхнали напълно, се сортират. Отрязва се лъжливото стъбло на височина 3-4 см над луковиците и те се поставят в щайги, може върху специално направени стелажи, касетки или в мрежести торби. Някои стопани съхраняват лука на сплитове.
През зимата добре просушените луковици се съхраняват при температура на въздуха 0-1 градуса, а влажността да не е по-висока от 85%, помещенията да са сухи и проветриви.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

Приберете средноранното зеле

Време е да започнете да прибирате средноранното главесто зеле. Огледайте го – ако зелките са се свили и са достатъчно твърди, режете ги. Средноранният зеленчук не е подходящ за съхраняване, защото се ...

Опитайте да отгледате салата айсберг

Тя се отличава с превъзходни вкусови качества и много любители вече правят опити с променлив успех да я отглеждат. Неблагополучията се дължат предимно на неправилно подбрани срокове за сеитба и прила...

Кога и как да пресадим божурите

Можем да го направим и през пролетта, но най-подходящият момент е есента и то началото й – месец септември. Това се отнася не само за божура, но и за други многогодишни видове като перуника, астилбе, ...

Парафин опазва гергините

Клубените на гергините можете да съхранявате до пролетта в пясък или покрити с парафин. В последния случай на водна баня се стопяват парафинови свещи. Температурата на втечнения парафин, в който ще бъ...

Начало