Повечето любители се сещат да приготвят торопочвена смеска, когато дойде времето за сеитбата на ранните разсади. Тогава обаче се сблъскват със затруднения, породени от лошото време. Затова опитните градинари използват хубавите дни на август и септември.
Торопочвената смеска се приготвя от почва и органичен тор с добавка и на чист речен пясък. Общоприето е съотношението 1:1:1 обемни части. Съотношението може да бъде и малко по-различно. Ако почвата е песъклива, участието на речния пясък може и да е по-малко, ако е по-тежка глинеста – добавя се повечко. Много е полезно и включването на торф – той прави смеската още по-рехава.
Животинският тор трябва да е напълно прегорял. Но и в това състояние той съдържа много плевелни семена. Затова е препоръчително да се използва компост, направен от органични отпадъци без участието на осеменени плевели.
За направата на смеската никога не използвайте почва от градината. Тя носи зараза от различни Болести и неприятели по растенията. Най-добре е да е почва от затревени площи, т нар. чимовка.
Пясъкът трябва да е речен и по-едрозърнест. Ако съдържа много ситни частици подобни на тиня, трябва да го промиете, така че да останат по-едрите зърна. Вместо пясък може да използвате перлит.
Почвата, тора и пясъка пресейте, за да отстраните остатъците от корени и други едри частици. Може да ги смесите едновременно със пресяването.
Приготвената смеска насипете в найлонови чували или покрийте с найлоново платно. Така ще запазите влагата в нея, но ще бъде достатъчно суха за работа и в най-студените и влажни дни.
Традиционното отглеждане на праз лук от нашия народ е чрез разсад. Това е трудоемък процес, който може да бъде избегнат, ако семената се засяват директно на определената добре обработена за целта площ...
В двора си имам асми от сортовете Болгар и Хамбургски мискет. Бих желал да си засадя над тротоара Мерло и Каберне совиньон, но не знам дали те могат да станат на асми или трябва да се отглеждат така, ...
Прихващането, развитието, плододаването и дълголетието на овощните дървета до голяма степен зависи от качеството на посадъчния материал. В лицензираните и контролирани от съответните органи овощни раз...
Растението е познато с няколко имена, наричат го пирински, мурсалски, македонски чай, някъде - и миризлив бурен. Расте на сухи, варовити и каменисти места. Естествени находища има над 2000 м надморска...