Семената на много зеленчукови култури - моркови, зеле, магданоз, салата, дребноплодни домати са много дребни, грапави или покрити с власинки. Това създава определени трудности при сеитбата. Как например да спазиш нужното разстояние? А да засяваш семка по семка е доста трудно. В резултат се получават гъсти посеви.
Този проблем може да се реши чрез дражиране на семената. Те се покриват със защитно и хранително вещество, след което семето се превръща в малко топче - драже. Такива топчета удобно се взимат с ръка и се поставят в редовете. Разходът на семената се намалява два-три пъти, отпада нуждата от прореждане, увеличава се кълняемостта, подобрява се не само равномерността на посева, но
и неговата еднородност.
Дражираните семена имат по-благоприятни условия за кълнене, използвайки в критични моменти намиращите се в обвивката на дражето влага и хранителни вещества, по-бързо и по-добре покълват, а растенията от такива семена са по-силни. Семената могат да се дражират и при домашни условия.
Необходимо е обаче да се знае, че срокът на съхранението им е по-малък. Затова правете толкова семена, колкото ви е необходимо през настоящата година. Ако са останали семена от миналата година, задължително е да проверите тяхната кълняемост.
В домашни условия
За да се приготвят дражирани семена в домашни условия, трябва да има съставка за образуване на обвивката около семената и съд - тенджера или 3-литров буркан. Дражираната маса се състои от пълнители, прилепители и микроторове. Пълнители - това са торф или прегорял тор. Преди употреба те трябва добре да се изсушат и да се пресеят. Като прилепители се използват 3 % желатин, може брашно или нишесте, сварени във вода. В качеството на микроторове могат да се вземат универсални комплексни микроторове (по-добре за зеленчукови култури), които се продават в магазините. Микроторовете се добавят към прилепителя и всичко се разбърква. Семената се поставят в съд и леко се овлажняват с прилепителя, така че да останат ронливи. След това на малки порции се добавя суха смеска за дражиране и, въртейки съда, караме семената да се пързалят по неговите стени. С постепенно овлажняване и напудряне се образува обвивка върху повърхността на семената. Те придобиват вид на топчета - дражета.
Съхраняват се в дървесна пепел
Дражетата на магданоза трябва да са с диаметър 2-2,5 мм, на морковите - 3-3,5 мм, а на цвеклото - 5-7 мм. За да не се залепват, дражетата се покриват с пресята дървесна пепел. Получените семена или веднага се засяват, или се изсушават и се съхраняват до пролетта. Сушенето не бива да е на пряка слънчева светлина, за да не се напука обвивката.
Тази салата се отличава с превъзходни вкусови качества и много любители вече правят опити с променлив успех да я отглеждат. Неблагополучията се дължат предимно на неправилно подбрани срокове за сеитб...
Ранният алабаш, който се засели през есента, се разсажда в края на март, след като са преминали трайните застудявания. Преди да разсадите зеленчука, трябва да го закалите. Внимавайте обаче да не го пр...
Летният чесън, чиито луковици се съхраняват през зимата чак до пролетта, става готов за прибиране някъде през първата половина на юли. Вие не се ръководете от календарни срокове, защото може да се слу...
С името “директни сортове” се означават лози, които се счита, че са устойчиви на филоксера и могат да се засаждат без присаждане във филоксерни райони. Под това име се включват и лози, които нямат дос...