Ако сте подбрали и отгледали предварително подходящ за целта пипер – от сладките сортове Гороглед, Букетен, Букетен 50, Новоселска капия 379 и от лютивите Пловдивски лют и популацията Местен (селски) лют, ще можете да си направите хубава мляна подправка. Тя може да се получи от сортове пипери с тънко месо и много багрилни вещества. Голямо значение за направата на добър млян червен пипер има сушенето на чушките.
Добре узрелите чушки, може и позавехнали, но здрави, се нанизват на подходяща за целта връв през основата на дръжките във вид на низи. Окачват се на сенчесто и проветриво място под навес със северно изложение, за да не се излагат на прякото слънце. Освен на низи подбраните чушки могат да се сложат в мрежи отново на сянка и въздух. Чушките могат да се сушат наредени на тънък пласт и в щайги. След като се изсушат добре, чушките се поставят във фурна при температура 55-60ºС, като се държат там докато станат твърди и чупливи. После грубо се натрошават и се мелят. Получената смес се пресява и се слага в подходяща опаковка на сухо място.
За асклепиевото цвете знаят все още много малко хора у нас. То е рядък, но желан гост в нашите домове, а отвъд океана и в Западна Европа вече е сред най-любимите цветя наред с розите, азалиите и други...
Възрастта на ябълката можете да определите достатъчно точно по два начина - като преброите годишните пръстени на ствола на дървото или годишните пръстени на клоните. В първия случай, че за прибягвате ...
Това интересно растение произхожда от областите на Големите езера в Северна Америка. Познати са 15 вида, но като културни растения се използват само два: Монарда дидима е с високи до 80 см разклоняв...
Рано напролет кореноплодите на засетите предзимно моркови ще ви дарят с ценни за човешкия организъм вещества: каротин (провитамин А), витамини В, и В2 и минерални соли - желязо, калий, калций. Когато ...