Ако сте подбрали и отгледали предварително подходящ за целта пипер – от сладките сортове Гороглед, Букетен, Букетен 50, Новоселска капия 379 и от лютивите Пловдивски лют и популацията Местен (селски) лют, ще можете да си направите хубава мляна подправка. Тя може да се получи от сортове пипери с тънко месо и много багрилни вещества. Голямо значение за направата на добър млян червен пипер има сушенето на чушките.
Добре узрелите чушки, може и позавехнали, но здрави, се нанизват на подходяща за целта връв през основата на дръжките във вид на низи. Окачват се на сенчесто и проветриво място под навес със северно изложение, за да не се излагат на прякото слънце. Освен на низи подбраните чушки могат да се сложат в мрежи отново на сянка и въздух. Чушките могат да се сушат наредени на тънък пласт и в щайги. След като се изсушат добре, чушките се поставят във фурна при температура 55-60ºС, като се държат там докато станат твърди и чупливи. После грубо се натрошават и се мелят. Получената смес се пресява и се слага в подходяща опаковка на сухо място.
Както показва историята на човечеството: можете да изядете всичко, което отгледате. Кактусите не са изключение. Има и отровни представители на Кактусовите, но тук ще стане дума за ядливите. И така пит...
Причинителят на болестта кила (гуша) е патогенна гъба, която се развива в почва с кисела реакция. Особено чувствително е китайското зеле. По корените се развиват тумори. Отначало са бели, по-късно пож...
Тютюнът е един от надеждните помощници в биологичната растителна защита за градинарите, защото може се използва като заместител на химични препарати. Той съдържа никотин, който е силна отрова. В расти...
Сливите държат своеобразен рекорд - интервалът между най-рано и най-късно зреещите сортове е повече от три месеца и половина. Първите джанки са готови в края на юни, късните сливи стават за прибиране ...