Градина » Направете си оранжерия от ПВЦ

 Направете си оранжерия от ПВЦ

Съвременното удачно решение на всички проблеми е оранжерия с покритие от мрежест поликарбонат. Материалът е дълговечен и добре пропуска светлината, лек е, затова не се нуждае от специална основа, а освен това е и здрав. Преимущество му е и по-ниската от стъклото цена.
Много фирми предлагат удобни конструкции от ПВЦ с кръгло сечение, които са проектирани за поликарбонатни оранжерии. Сферичната форма на конструкцията се покрива с цели плоскости поликарбонат с минимум шевове. Ако конструкцията на оранжерията е метална, то при силни горещини или студове размерите на конструкцията и покритието престават да съвпадат заради различния коефициент на топлинно разширение. За да не се напука или деформира, трябва да предприемате специални мерки. Ако конструкцията е направена от ПВЦ, то тя заедно с поликарбонтните плоскости ще се изменят еднакво при промени в температурата и покритието няма да страда.
Такава конструкция няма да изгние, нито да хване ръжда и не се нуждае от боядисване. Освен това, тръбите от ПВЦ са устойчиви на влага и са пожаробезопасни. Срокът на експлоатация на оранжерията ще е около 20-30 години.
Оражерията с конструкция от ПВЦ, покрита с поликарбонат, е лека. И въпреки това е много здрава. Например, металната опора в съчетание със стъкло ще издържи до 20 кг сняг на квадратен метър, а ако използвате поликарбонат, то тя ще издържи до 85 кг на квадратен метър. Затова през зимата оранжерията може да не се демонтира.
Лекотата на материала ще обуслови и липсата на сериозна основа. Оранжерията се поставя на специални колове с дължина 1 м с пластмасови накрайници. Всяка дъга се нанизва на такъв кол и по такъв начин се закрепва в земята. Тази конструкция има още по-големи преимущества: бърз монтаж, възможност да преместите оранжерията на друго място, невисока стойност на работата. Основата за оранжерията (тоест коловете) е най-удобно да се забият в земята през есента, за да може през пролетта да я монтирате, когато почвата още не е изсъхнала.
Оранжерията е необходимо да се проветрява, затова в нея трябва да има странични прозорчета. Ако вашата оранжерия е по-голяма от 6 кв. м, ще трябва да осигурите много добро проветряване на растенията, за да не се прегреят. Благодарение на блоковата конструкция на основата, можете да изберете сами колко отварящи се прозорчета да има. Леките прозорчета от поликарбонат и ПВЦ имат дълъг срок на работа и могат да се комплектоват с автоматични системи за проветряване. Електронните системи се включват към електрическата мрежа и имат датчик за температурата, реле и двигател. Когато температурата се повиши, тази система задвижва механизмът и се отваря вратата или прозорчето.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Рицинът гони къртиците от градината

Рицинът (Ricinus communis) по природа е многогодишно растение, но у нас се отглежда като едногодишно. В градинарството се използва вариететът сангуинеус, защото листата и стъблото му са с червеникав о...

Кога се използват положници в лозето

Независимо от добрите грижи, положени при избора на посадъчен материал и засаждането на новото лозе, с времето в него пропадат главини. Причините за това са болестите, неприятелите, ниските температур...

Подгответе се за пролетното присаждане

Пролетното присаждане е една от основните овощарски практики, чрез която много диворастящи растения могат да се превърнат в ценни овощни сортове. Кисeлиците се присаждат с ябълки, дивите круши – с кру...

Берете ягодите без да пипате плода

Качеството на ягодовите плодове зависи от степента на узряването им при брането. При пълна зрелост те са силно обагрени и имат добър външен вид и вкус. Времето за беритба зависи от предназначението на...

Начало