Градина » Отгледайте си японска ряпа

 Отгледайте си японска ряпа

Дайконът, или японската ряпа, е едно- или двугодишно кореноплодно растение от семейството на зелевите. Образува кръгъл, цилиндричен или вретеновиден кореноплод с бяла или червено-розова повърхност, зеленикава към челото. Месестата му част е снежнобяла, сочна, плътна, с хубав, освежаващ вкус, без лютивина и горчивина.
В Япония дайконът се отглежда повече от хиляда години. Там са създадени над 600 сорта и хибриди. От 110 кг консумирани зеленчуци на човек годишно, 20 кг се падат на дайкона. У нас обаче е малко разпространен.
Трябва да се знае, че това студоустойчиво и хладолюбиво растение при удължаващия се ден и ниски положителни температури през пролетта вместо да формира кореноплод, образува цветоносно стъбло. Затова е най-добре да се отглежда като лятно-есенна култура. Когато се засява в края на юли и през първата половина на август, при условията на постепенно скъсяващ се ден, понижаващи се температури и достатъчна влажност, кореноплодите нарастват нормално.
Дайконът може да се отглежда на различни почви. Но все пак предпочита леките с неутрална или слабо кисела реакция, след добре торени предшественици. Почвата се прекопава на 15-18 см, като по преценка предварително се наторява с напълно угнил оборски тор. Правят се ниски лехи, широки 1,5 - 2 м, те се поливат преди сеитбата. Сее се в браздички, на дълбочина 2,5 - 3 см, между редовете се оставят 50-60 см.
За засяване на 100 кв.м са необходими около 200 г семена. Поникват след 4-7 дни. Растенията се прореждат за първи път във фаза на два-три листа на около 10 см в реда. Десетина дни след това се прорежда пак, като между растенията в реда се оставят 20-25 см.
През вегетацията почвата трябва да се раз рохка няколко пъти. Посевът се полива през 7-10 дни, или два пъти седмично - при по-големи горещини. Подхранва се при второто прореждане с 1,5-2 кг амониева селитра на 100 кв.м.
Дайконът се прибира 40-90 дни след поникването, но преди трайно понижение на температурите под 4-5°С. Добивите са високи, 600-1200 кг от 1000 кв.м от някои японски сортове, при средна маса на кореноплода 0,8-1,2 кг. Кореноплодите на легендарния сорт Сакурадзима тежат 20-30 кг и имат диаметър 35-40 см.
Кореноплодите на дайкона, поставени в полиетиленови торби, се съхраняват 2-3 месеца при 0-5°С.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Какво се сади в оранжериите през декември

Полиетиленовите оранжерии с трайно покритие осигуряват възможност за отглеждане на студоустойчиви култури през зимата. Така се постига уплътнено използване на площта и се получава допълнителна продукц...

Отгледайте си едроплоден дрян

Дрянът е един от първите предвестници на пролетта. Със своите многобройни и красиви съцветия той е станал символ на радостта, щастието и младостта, а с изключителната здравина на дървесината и голямот...

Как да постъпим с опадалите листа?

Има два варианта – да покривате чувствителните към студа тревисти многогодишни растения или да ги прибавяте към масата, събрана за направа на компост. Важното е да не оставате листа върху моравата, тъ...

Картофите в мазето също боледуват

Когато прибираме картофите смятаме, че те са здрави. След време обаче откриваме загнили клубени. Гниенето на картофите при съхранението се причинява от няколко болести. Мокро гниене Болестта...

Начало