Тиквичките, засадени през май, са вкусни и предпочитани, но през есента са любим зеленчук. Те са ценна и диетична храна. Възможно е да се отглеждат като втора култура на освободените площи от ранни домати, картофи, зелен грах, зелен фасул.
Важно условие за равномерно и дружно никнене на семената е осигуряването на почвена влага. Затова преди сеитбата трябва обилно да полеете браздите, в които ще правите гнездата. Може да дъждувате. Тиквичките се засяват на междуредия 90-100 см, а в реда - на 50-60 см, в гнездото се пускат по 2-3 семена на дълбочина 3-4 см. Семената се покриват с навлажнена и рохкава почва, което им осигурява да поникнат бързо.
През вегетацията трябва да се полива редовно, преди поникване е добре да се дъждува. Когато растенията са с 1-2 същински листа в гнездото, се оставя само едно.
Оглеждайте дали ще се появи белокрилка, листни въшки, брашнеста мана. Ако забележите мозаично прошарване по листата, това е вирусно заболяване - отскубнете болните растения.
Когато се покажат първите цветове, подхранете с амониева селитра и суперфосфат при навлажнена почва. По-късно наторете още 1-2 пъти с амониева селитра или с оборски тор, който е поставен в поливната вада.
Когато плодовете нарастват, поливките се увеличават. Своевременно се отстраняват разклоненията (колтуците), както и най-ниските листа.
Чубрицата е готова за прибиране, когато растенията са във фаза на начален цъфтеж. За повечето райони на страната това става обикновено към края на юли. Независимо дали е градинска или балканска, перио...
През месец юли все още можете да си засадите картофи. Те освен че ще дадат добър добив, но и ще оставят почвата рохкава и чиста от плевели. Задължително обаче трябва да ги поливате, защото те ще се ра...
Дребният ръст на глога е причината той да се приема повече като храст, отколкото като дърво от семейство Розоцветни. Здравата и качествена дървесина, от която се правят дръжките на ударните инструмент...
Големият интерес към кайсиевите плодове и продуктите от тяхната преработка се дължи на високите им вкусови, хранителни, диетични и лечебни свойства. Захарите в кайсиевите плодове достигат над 10%. Кис...