Градина » Берете малините, за да не промените сорта

 Берете малините, за да не промените сорта

Отглеждането на посадъчен материал от два пъти плододаващи през годината сортове малини не е както при обикновените, поради тяхната биологична разлика. Те образуват плодовете си върху зелени издънки във втората половина на лятото. Това продължава до падане на есенните слани. Продължителното зреене на плодовете дава възможност на някои от тях при опадането им да поникнат. Новите растения значително се различават от оглеждания сорт. Това не трябва да се допуска. Всички узрели плодове е нужно да се обират навреме. Необходимо е маточното насаждения редовно да се полива до края на беритбата. Така посадъчният материал се развива добре и плодовете наедряват. По-продължителното зреене ограничава възможността за химическата борба. При необходимост трябва да се използват подходящи препарати с къс карантинен срок и се поставят табели предупреждаващи, че маточникът е пръскан. На табелата се отбелязава датата на пръскането, препарата, периодът на карантинния срок и че беритбата на плодовете е забранена. Особено внимание трябва да се отдели на листните въшки и цикадките, които пренасят вирусни и микоплазмени болести.
Подхранването се извършва през юли на два пъти с по 10 кг азотен тор за добиване на качествен посадъчен материал.
Най-подходяща продължителност за отглеждане на малиново насаждение е 3 години на едно и също място. След това растенията завирусяват силно.

Автор: Мария Манолова

Представяме Ви:

Засейте граха преди да падне снегът

Предвидливите стопани, особено от по-топлите южни райони на страната, засяват грах през ноември. Вкусните зелени зърна ще станат готови още през май. По хранителност грахът е на едно от първите места ...

Подгответе мястото за тиквите

Народът ни отдавна е забелязал как стават хубави тикви на плет. Това е защото там почвата се обогатява на органични вещества от гниещи растителни остатъци. Но да се отглеждат тикви само по плетища е н...

Българската виагра

Растението е познато с няколко имена, наричат го пирински, мурсалски, македонски чай, някъде - и миризлив бурен. Расте на сухи, варовити и каменисти места. Естествени находища има над 2000 м надморска...

Кога да бутилираме бялото вино?

Съгласно науката бялото вино е готово за бутилиране след около шест месеца, съхранявано в дъбови бъчви. Така то съзрява по-бързо от червеното вино, за което е необходимо най-малко 18-20 месеца. Бути...

Начало