Градина » Можете ли да присаждате със зелени калеми

 Можете ли да присаждате със зелени калеми

Това е почти непознат начин на облагородяване сред любителите овощари. Най-популярен е начинът на калем под кора. Използва се през април, когато сокодвижението е започнало, но калемите са запазени на хладно с пъпки в спящо състояние. Когато този момент е пропуснат, целта може да бъде постигната и със зелен калем, взет от желания сорт, който отглеждате в двора или сте го харесали у някой съсед и приятел.
Между присаждането със зрели и със зелени калеми под кора няма разлика или почти няма. Клонът или стъблото с дебелина около 5 см, който ще служи за подложка, се прерязва напречно, отрезът се заглажда и се правят един или два вертикални среза на кората. За калеми се използват зелени филизи, започнали да се вдървесиняват. Калемите се приготвят с по две пъпки, както ако са зрели, само че в случая листата им се премахват, като остава само част от дръжките им. Подпъхват се във вертикалните срезове, привързват се, а хоризонталният отрез на подложката и връхните отрези на калемите се покриват с овощарски мехлем. Не след дълго листните дръжки по калемите окапват. Това е указание за сполучливо присаждане. Пъпките в основата на дръжките се развиват и до есента израстват като силни леторасти.
Подходящият срок за такова присаждане е докъм 20 юни, за да има време леторастите да узреят напълно до настъпването на зимата.

Автор: Желязко Колев

Представяме Ви:

Цинията се сади през май

Родът Циния носи името на професора по ботаника G. Zinn (1927- 1959). Видовите от този род произхождат от Северна и Южна Америка. В Европа са пренесени в средата на 18 век. Като декоративно растение...

Трудно ще се избавите от белокрилката

От доста отдавна у нас оранжерийната белокрилка е най-опасният неприятел на зеленчуковите култури. Въпреки, че срещу нея производителите правят не малък брой пръскания в много случаи получените резулт...

Как да си отгледаме цветна топка

Всички са виждали красивите саксии с хризантеми, които приличат на голяма цветна топка, но малцина знаят, че този ефект се постига с малко, но постоянни усилия. Освен външните фактори светлина, топлин...

Отделете място и за лобода

За храна се използват листата, младите разклонения и върховете на стъблото. Тя е богата на витамин С (93,6 мг%), белтъчини и минерални соли. Известна е и като лечебно средство срещу някои стомашни заб...

Начало