Градина » Настъпи сезонът на черешите

 Настъпи сезонът на черешите

3аради вкусния плод черешата се отглежда в почти всички страни на умерения климат, където зимата е мека, а пролетта е без големи колебания на температурата, повратните мразове и късните слани са рядко явление. У нас тази овошка е разпространена из цялата страна. Почитта към нея се дължи на това, че плодовете се появяват рано, още през пролетта, когато все още няма достатъчно други в изобилие. Черешовите сортове узряват в продължение на шест седмици. В най-южните райони на страната ранните червенеят още към средата на май, в другите - две седмици по-късно. Първите череши не червясват, защото са готови, преди да са се развили ларвите на черешовата муха. Бигаро Моро, Сенека и Ранна черна са най-почитаните ранни сортове.
Към края на месеца готов за бране става Ърли ривърс. Сортът е с едри плодове от типа на хрущялките, с много добър вкус. В началото на юни зрее българският Хеброс. След седмица - сортовете Победа, Конявска черна, Бинг, в края на юни - Наполеон.
След средата на юни и до края на месеца берем Козерска, Ван, Хеделфингенска, Гермерсдорфска, Стар, Стела. Ламберт е късен, узрява даже в началото на юли. Плодовете им са едри и дори много едри, тъмночервени, плътни, хрупкави (хрущялки), с много добър вкус, подходящи са за компот. С изключение на Хеделфингенска, в тази група се включват най-едроплодните и най-висококачествените череши. На повечето места като най-родовити се очертават първите три сорта.
За любителите на жълти череши интересна е Дроганова жълта, тя е родовита, а плодовете й са много подходящи за компот и сладко.
Черешите се берат напълно узрели, може 2-4 дни преди да са достигнали пълната си зрелост. Сортовете, които са с по-меко месо и по-трудно понасят транспорт, се обират до 5 дни преди пълната им зрялост. Плодовете се откъсват с дръжките, за преработка може и без тях.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Пръст за здрав разсад се приготвя отрано

Това правило се налага от факта, че ранният зеленчуков разсад се сее през януари и февруари, когато мократа почва по-скоро ще стане на кал за тухли, отколкото благоприятна хранителна среда за младите ...

Защитете разсадите си от сечене

Тази болест дължи популярното си има не това, че младите растения полягат и изглеждат като посечени. То си е и така – там, където те се поддават над почвата ясно се вижда, че са загнили. Поради висока...

Не оставяйте зокума жаден

В средата на лятото зокумът се нуждае от свеж въздух, слънце, обилно поливане и редовно подхранване. Растението трябва да е на балкона или в градината. Ако терасата ви е на южната страна на сградата, ...

Пазете овошките от някои зеленчуци

Дойде ли пролетта, в желанието да отгледат повече различни растения, мнозина използват площта под овошките. Най-често се изхожда от нуждите на домакинството и се прибягва към засаждане на зеленчуци. Д...

Начало