Градина » Коригиране на грешни резитби при овошките

 Коригиране на грешни резитби при овошките

Пролетта на миналата година прерязах всички върхове от клоните на плододаващите овощни дръвчета /около 5-6 годишни/, с цел да не израстват много високи. До есента от всички прерязани клони израстнаха колтуци с дължина 1-2 метра - голи без странични клопки /по 15-20 броя па дърво/. Как да постъпя с тях?

Когато растенията са все още в буен растеж, не трябва да се извършват ограничаващи резитби, защото силното съкращаване на едногодишните връхни леторасти, предизвиква израстване на много силни нови леторасти. Такива резитби се провеждат след като растежът е отслабнал и е започнало плододаване. Освен това ограничаването не се прави чрез съкращаване на едногодишните леторасти, а чрез резитба до по-стара 3-4-годишна дървесина, над някоя по-слаба и наведено растяща клонка.
Съкращаването на едногодишните леторасти при младите растения е една от най-вредните резитби, която много любители овощари практикуват. Това предизвиква още по-буен растеж, сгъстяване на короната и забавяне на плододаването. Такова съкращаване е необходимо само, когато леторастите, от които ще се формират скелетните части, са израстнали над 70-80 см. Колкото по-малко се реже през младенческия, буен растеж, толкова по-рано дърветата встъпват в плододаване. Особено вредни през този период са резитбите за съкращаване.
Трудно е да се направи точна преценка как да се коригира допуснатата грешка, без да се види конкретния случай. Ако короните се израстнали доста високо и желанието е да се съкратят до миналогодишната резитба, най-добре е целият миналогодишен прираст да се премахне, като се отреже със част от двегодишната дървесина, над някоя по-слаба и наведена клонка. Тъй като дърветата са все още в буен растеж по-добре е миналогодишните силни клонки да се проредят, като се остави една поизправено растяща и се съкрати на 50-60 см. Оставят се още 1-2 от по-слабите леторасти, които не се съкращават, ако не са по-дълги от 50-60 см. Още по-добре е, ако оставените клонки се превържат и се наведат до 50-60 градуса спрямо вертикалната.
Прирастите, които ще се появят във връхната част на съкратената централна клонка, е желателно да се проредят чрез филизене още в началото на вегетацията, а тези, които ще се оставят, по-късно да се пензират, като им се прекъсне растящият връх. Това ще предизвика по-силно разклоняване и през следващата година ще се извърши ограничаваща резитба до двегодишна дървесина.
Има и други възможности за корекция на проведена грешна резитба, но е трудно да се опишат, без да се види конкретния случай. По принцип през младенческия период някои от излишните по-силни прирасти, вместо да се съкращават или премахват, могат де се превърнат в много ценна плододаваща дървесина, като се наведат близко до хоризонтално положение, чрез привързване. За няколко месеца те зарастват в това положение и се гарнират почти по цялата дължина с плододаващи клонки. Това е т. нар. безкръвна резитба.

Автор: Проф. Цоло Михайлов.

Представяме Ви:

Време е да приспите Коледната звезда

Ако са ви подарили коледна звезда или сте украсили по Коледа с нея дома си, то се опитайте да съхраните растението и за следващата година. Много от нас поради незнание след приключване на цъфтежа изхв...

Променливото време е опасно за зеленчуците

Тази година климатът в страната се характеризира с големи аномалии и обилни валежи. Това силно затормозява нормалното развитие на растенията. От една страна при трайно преовлажняване на почвата се заб...

Как да се грижим за азалията

Азалията е красиво цъфтящо храстче, което произхожда от Индия и Китай. Не е зимоустойчива за умерените ширини и затова може да се отглежда у нас само в стайни условия. Днес има създадени множество сор...

Бадемът се нуждае от кръстосано опрашване

Въпреки че повечето растения могат да се саомооплождат, при бадема това не е така. За получаването на плодове на дървото то се нуждае от кръстосано оплождане. Което и да е отделно растение, от който и...

Начало