Градина » Как се прави розе?

 Как се прави розе?

Розетата заемат междинно място между белите и червените вина. Те са малко по-груби от белите, но по-слабо тръпчиви от червените. Имат впечатляващ розов цвят с лек жълтеникав оттенък.
За пръв път розови вина са произведени у нас около 1913 г. в Евксиноград от известния винар Илия Хранков, който е бил управител на лозята и ви-нарницата към двореца. Фердинанд настоявал да има и розета на приемите в Шатото му. Друга причина е, че тогава в страната ни консумацията на бели вина е била по-голяма, отколкото на червените. Илия Хранков е дал следните наименования: "Еднонощни вина", "Сиви вина" и "Вина от 24 часа". Използвани са сортовете Варненски мавруд и Варненска гъмза.
Розови вина не могат да станат от багрилните сортове Аликант Буше, Гран ноар, Пти буше. Възможно е само от червено грозде, което има безцветен сок или слабо обагряне. Такива сортове у нас са Червен мискет, Памид, Гъмза, Мавруд, Широка мелнишка лоза и френските Мерло и Каберне совиньон.

Има три начина за приготвяне на розета

Първият е най-лесен. Смачканото грозде се сулфитира с по 2 г 6 % серниста киселина за всеки килограм. Сокът кисне в твърдите части на гроздето около 24 часа. При по-слабо обагрените като Памид и Червен мискет може и до 60 часа. Времето преценява самият винар, той наблюдава сока няколко пъти през 6-8 часа. Щом хареса розовия цвят, отделя сока от твърдите части и го остава да ферментира в добре почистени бъчви, като при белите вина.
Вторият начин изисква червеното грозде да се мачка, предварително оронено. Мъстта се източва от съда, където е поставено смляното грозде, кранът на бъчвата е отворен непрекъснато. Приключи ли отцеждането, сокът е леко оцветен и се засява със селекци-
онирани ферменти, които вече се продават в агро-аптеките. Температура на ферментацията не бива да превишава 20 градуса.
Съдът, от който сме източили сока, се допълва и в двата случая с нова гроздова каша и се оставя да ферментира, за да се получат типични червени вина.
Третият начин се нарича купажен - смесват се бели и червени вина в съотношение, което сам винарят определия. Така е най-бързо, но розовите вина не са най-добри.
Най-качественото наше розово вино е "Розе от южния бряг", произведено от бившия Винпром в Бургас преди около 15 години, когато се създаваха и одобряваха вината с контролирано наименование за произход.

Много върви с ордьоври

Розовите вина се предлагат за консумация, охладени при 12-14 градуса. Бутилката се отваря малко преди сервиране. Вървят с ордьоври, пикантни супи или бульони, супи от риби с много подправки, фрикасе, мозък и момици, пастет от гъби, макарони, смесена скара, особено от дробчета и бъбреци, с колбаси, шунка, козе сирене, балкански кашкавал.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Ако ще гледате айсберг, време е да го сеете

Тази салата се отличава с превъзходни вкусови качества и много любители вече правят опити с променлив успех да я отглеждат. Неблагополучията се дължат предимно на неправилно подбрани срокове за сеитб...

Когато садите дръвчета, използвайте и метъра

Че най-подходящото време за засаждане на овощни дръвчета е есента след листопада, спор няма. Неведнъж е и ставало дума как трябва да се засаждат. Сега само нека напомним, че дупката трябва да направим...

Изсушете си чушки и домати

Зеленчуците ще се запазят по-дълго време, ако ги изсушите. Избират се добре узрели червени пиперки, измиват се и се нанизват през дръжката на конец или канап. Всяка чушка се продупчва до дръжката, за ...

Време е да сеете ранното зеле

Ако искате да си отгледате ранно зеле, трябва да засеете семената в края на януари - началото на февруари в полутопъл парник. Дебелината на загретия тор е около 30 см, 3-4 г семена са необходими на ед...

Начало