През последните години интересът към боровинката нарастна, защото плодовете и са богати на въглехидрати, органични киселини (лимонена и ябълчна) и пектинови вещества. Значителни са количествата на витамините А, В1, В2, Р, Е и на минералните киселини с калций, фосфор и желязо. От боровинката се правят чудесни сокове, сиропи, желета, конфитюри, дори вино. В Западна Европа и Америка този плод е изключително търсен и ценен.
Храстът обича кисели почви
Разбира се че може в дворната градина да си отгледате боровинка. Основно изискване при избора на място е влажността и киселата реакция на почвата, рН да е 3,8-4,5 KCL. Ако избраната площ не е достатъчно кисела, може да я подобрите. Година преди засаждането внесете сяра на прах в доза 25 г/кв.м. Мястото се обработва с права лопата на дълбочина 25-30 см. Предварително се тори 4-5 г/кв.м торф, обогатен с амониев сулфат, суперфосфат и калиев сулфат.
Засажда се през втората половина на октомври или в края на март и началото на април. Растенията да са на разстояние 2-2,5 м между редовете, а в реда на 1,30-1,50 м едно от друго и на 4-5 см по-дълбоко, отколкото са били във вкоренилището. За да се прихване по-добре, надземната част не се изрязва, а се оронват само пъпките. Около растението се притъпква и се налива обилно вода. Почвата се подържа чиста от плевели. През вегетацията се правят 3-4 окопавания на дълбочина 6-10 см в междуредията и 4-5 см вътре в реда. За да се подържа киселинността и плодородието на почвата, всяка година се подхранват с 20-30 г/кв.м амониев сулфат. Тори се през 3 години в междуредията с 80-100 г/кв.м амониев сулфат и 15-20 г/кв.м калиев сулфат и се окопава по-дълбоко – до 20 см. За подобряване реакциите на почвата се внася сяра на прах или борови иглички.
15 години на едно място
До третата година не се правят резитби. По-късно се изрязват само счупените, старите, сгъстяващите се и неправилно разположени клончета и клони. Един добре оформен храст трябва да има 6-9 основни клона на различна възраст. Боровинката може да се отглежда на едно място до 15 години.
Растенията раждат за пръв път на третата година, а в пълно плододаване встъпват към петата. Ранните сортове зреят през втората половина на юли, а късните – през август. При добри условия от един храст може да се набере до 10 кг плод.
Оксалисът (Oxalis regnellii) се появява на пазара преди Коледа и Нова година като растение, което носи късмет. Малкото тревисто растение от Средна Америка има здрави зелени листа, прилични на четирили...
У нас се отглеждат само американски сортове къпини. Обикновено издънките измръзват през зимата, когато температурите паднат под минус 18 градуса. От бодилестите най-разпространен е Бойсен. От безбод...
Ако искате да си завъдите сега боровинка в двора, то можете да го направите със зелени резници. По този начин се размножават сортовете получени от вида “Заешко око”, които са устойчиви на засушаване. ...
Създаването на телена конструкция позволява прилагането на резитби като Гюйо, Роая, двустранен кордон и други. Тя осигурява по-висок добив и по-качествено грозде при повечето винени и десертни сортове...