Ще я използвате прясна или изсушена, а ще се радвате и на приятния й аромат, който разлива през лятото в градината. Смята се, че този аромат предпазва нея и другите зеленчуци от разни листни въшки и акари. Така че няма да сгрешите, ако я отгледате.
Когато дойде времето й за засаждане, разсад може да си купите. Но решите ли сами да си го отгледате, март е времето за засяване на семената – по-рано на юг и по-късно на север. За малките нужди на домакинството разсада може да отгледате в сандъче с торопочвена смес, настанено в неотопляемо помещение. Нищо не пречи да направите и лехичка в двора, но ще трябва да я покривате с полиетиленово платно, отначало два слоя, после един, по-късно само през нощта и накрая и без него. Семената разпръснете рядко и ги покрийте с 1-1,5 см пласт торопочвена смес. Разсадът ще бъде готов през април, когато се засаждат и други зеленчуци – домати, пипер, патладжан.
Не е нужно да и отделяте самостоятелна площ. Засадете отделните растения по напоителните вади, в редовете или край лехите на другите зеленчуци. Гледайте само да бъдат добре огрявани от слънцето. Така ще натрупат повече аромат. Когато цъфтят, изрежете ги до корена и ги изсушете на сянка, ако искате да си имате тази традиционна подправка цялата зима като собствено производство.
Ако искате да размножите асма или лоза от определен сорт, използвайте пръчките за директно засаждане или за да се снабдите с калеми за присаждане. За предпочитане е да го сторите есента, преди големит...
Има различни начини за съхранение на грозде в прясно състояние. Наша отдавнашна практика е съхранението на свисла. Прави се, като гроздовете се отрязват с част от пръчките, навързват се и се окачват д...
Сортът е получен чрез кръстоска от Пловдивска и Пазарджишка ябълковидна. Не е особено взискателен към климат и почва, затова може да вирее на всички подходящи места за дюлеви насаждения. Дървото расте...
Родината на топлолюбивия зеленчук е Африка, при нас идва от Анадола. Въпреки че не е масово разпространена, бамята расте в много зеленчукови градини. Тя е приятна особено като есенна съставка за гювеч...