Градина » Сложете целината в топъл парник

 Сложете целината в топъл парник

Ако си засеете целина в началото на февруари в топъл парник, ще имате готов зеленчук през лятото – юли-август. Трябва да знаете, че семената никнат много бавно. За да се ускори поникването, може да ги потопите за 1-2 секунди в кипяща вода. След това не ги подсушавайте, а ги оставете да рътят. Така младите растения ще се покажат 8-10 дни по-рано.
Семената са много дребни, за да поникнат равномерно, по- добре е да ги смесите предварително с пясък. За 1 кв. м. парник са необходими 1-1,5 г, това е достатъчно за 100 кв. м целина. Разпръснатите семена се покриват с пресят добре угнил оборски тор, пластът да е около 0,5 см. Целината е студоустойчива и кълновете й издържат до минус 4 - 5°С, но за да поникне, трябва да е топло - около 25°С. Понеже зеленчукът е силно влаголюбив, почвата трябва да бъде непрекъснато влажна. Но не мокра!
Поникнат ли растенията, температурата не трябва да е по висока от 18-20°С. Ако по-голямата топлина се съчетае и със засушаване, стръковете ще стрелкуват, т.е. ще образуват цветоносни стъбла. Ако отглеждате растението по правилата, през първата година то ще образува листна розетка и коре-ноплод. Онези, които оставите в градината да презимуват, на втората година ще изкарат цветоносно стъбло.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Черното гниене по овошките не е за подценяване

За тази болест рядко се говори, но е твърде опасна и трябва да се взимат сериозни мерки срещу нея. Напада най-често ябълката, крушата, дюлята и мушмулата, но често страдат от нея черешата, прасковата,...

Произведете си сами лозов разсад

След появата на филоксерата по нашите земи, болест с икономическо значение за лозята, размножаването на гроздата все по-често става чрез облагородени вкоренени резници. Те се получават като се присадя...

Намерете място и за бровалията

Родът Бровалия (Browallia) включва 6 вида едногодишни растения, които произхождат от Централна и Южна Америка. За отглеждане на открито са подходящи два от тях. И двата вида са много подходящи за офор...

Декември е подходящ за бистрене на виното

Бистротата на виното се получава по два пътя. При първия се изчаква самоизбистряне, което е бавно и несигурно. Вторият предвижда вкарване във виното на чужди безвредни вещества (бистрители). Те образу...

Начало